De Universiteitsclub: verfijnd tafelen in het hart van onze universiteit

Wie de rechtervleugel van het 16de-eeuwse Hof van Liere binnenstapt, belandt in een oase van rust op de Stadscampus. Achter de historische gevels bevindt zich de Universiteitsclub: een verfijnd restaurant waar kwaliteit, gastvrijheid en duurzaamheid samenkomen. Chef-kok Aaron De Ceuster en celcoördinator Nele Crabbé nemen ons mee achter de schermen.

Historisch kader, warme ontvangst

Wie het Hof van Liere binnenkomt via de Madonna-binnenkoer, stapt letterlijk de geschiedenis binnen. Je voelt al meteen dat dit geen alledaagse lunchplek is. Eenmaal binnen word je verrast door een warme, stijlvolle setting waar maître d’hôtel Mireille en haar team dagelijks zorgen voor een gastvrije ontvangst. “We willen een plek zijn waar mensen zich meteen op hun gemak voelen,” vertelt Nele Crabbé. “Of je nu langskomt voor een snelle lunch, een vergadering of een diner met familie of collega’s. Het is net die laagdrempeligheid die veel bezoekers verrast.”

Naast medewerkers en studenten ontvangen ze ook externe gasten: “Onze industriële partners zijn vaak onder de indruk van het stijlvolle kader van de Universiteitsclub. De centrale ligging, het lekkere, verfijnde eten en de professionele aanpak maken het tot de ideale lunchplek om projecten te bespreken. Intussen gaan we er ook vaak naartoe voor conferentielunches.” vertelt prof. Christa Sys (FBE), een regelmatige bezoeker van de Universiteitsclub.

Johan Van den broecke, Business Development Manager Lubricants bij TotalEnergies, die hier een teamdag organiseerde, heeft dezelfde mening: “Niets dan lof over deze plek. De prachtige, historische setting gaf extra uitstraling aan onze bijeenkomst. Van het warme onthaal en het verzorgde ontbijt tot de vlotte meeting en de smakelijke lunch met vriendelijke en behulpzame bediening: alles was tot in de puntjes geregeld. Wij komen zeker terug.”

Seizoensgebonden gerechten en duurzame keuzes

Chef-kok Aaron De Ceuster is er al bij sinds de start van de Universiteitsclub in 2007. De basis van zijn keuken is Frans, maar wordt regelmatig verrijkt met mediterrane en Aziatische invloeden. “Ik krijg hier veel vrijheid om te experimenteren met smaken en combinaties,” zegt hij. “Het publiek waardeert kwaliteit en staat open voor vernieuwing. Dat motiveert.”

Duurzaamheid staat centraal in alles wat de keuken onderneemt. Er wordt dagelijks en in kleine hoeveelheden ingekocht om voedselverspilling te beperken. Op de kaart vind je lokale en seizoensgebonden ingrediënten, vegetarische opties en plantbased alternatieven op aanvraag. Zelfs in kleine dingen staat duurzaamheid voorop. “We vermijden individueel verpakte producten en kiezen bewust voor herbruikbare alternatieven,” vult Nele aan.

Elke maand is er een nieuw à-la-cartemenu, en wekelijks is er een vers lunchmenu. Nieuw in het aanbod zijn alcoholvrije wijnen, bubbels en huisgemaakte mocktails. “We merken dat steeds meer gasten bewust kiezen voor alcoholvrije alternatieven,” aldus Nele. “Het is belangrijk dat we dit kunnen aanbieden.”

Verrassend toegankelijk, ook buiten UAntwerpen

Ongeveer 80% van de gasten zijn medewerkers van de universiteit, maar de Universiteitsclub verwelkomt ook regelmatig buurtbewoners, alumni, familieleden en externe gasten. Toch leeft het idee dat het restaurant enkel voorbehouden is voor professoren of formele gelegenheden. “Dat beeld klopt niet meer,” zegt Nele. “We willen echt graag iedereen ontvangen, voor elke gelegenheid.”

Van snelle lunch tot groepsdiner

Of je nu een korte lunchpauze hebt of uitgebreid wil tafelen, het team houdt rekening met je timing. De locatie is ook heel geschikt voor privéfeesten of diners in het kader van congressen. Groepen kunnen er ook ’s avonds of in het weekend terecht, mits reservatie.

Waar culinaire kwaliteit, rust en inspiratie samenkomen

Volgens chef Aaron is er één troef die nooit verveelt: “De rust van de binnentuin, midden in de stad. Ik heb hier de mooiste privétuin van heel Antwerpen.” Voeg daar een gepassioneerd team, een sterk menu en een unieke setting aan toe, en je begrijpt waarom zoveel gasten blijven terugkomen.

Prof. Amaryllis Audenaert (FTI), regelmatig te gast in de Universiteitsclub vat de troeven mooi samen: Kwalitatieve en smakelijke maaltijden, een attente bediening en een stijlvol decor in de historische gebouwen van onze universiteit: het is een uithangbord waar we graag mee uitpakken.”

Prof. Bence Nanay (FLW): “Dit is de ideale plek om een productief gesprek te voeren tijdens de lunch. Het eten is uitstekend en de sfeer is ontspannen. Heel wat ideeën voor onderzoeksartikels zijn ontstaan tijdens gesprekken die we hier aan tafel voerden.”

Zin om langs te komen?

Je bent altijd welkom. Breng gerust een collega, familielid of vriend mee. Reserveren is niet verplicht, maar wel aangeraden. Voor grote groepen reserveer je best minstens 10 werkdagen op voorhand.

Contacteer:

Verberg reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *