In een faculteit draait alles om samenwerking, maar hoe zorg je ervoor dat collega’s zich echt gehoord voelen? Tom Breugelmans, decaan van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen (FTI), vond inspiratie op de radio: een dagelijkse check-in als verbindend moment. Elke ochtend samenkomen was niet haalbaar, maar het idee bleef hangen. Het resultaat? Vrijblijvende koffiemomenten tussen de decaan en de ZAP-leden van FTI, één-op-één en volledig op afspraak. Intussen is het initiatief al enkele jaren een succes.
Filter
Team Diversiteit & Inclusie organiseerde focusgroepen om de ervaringen van collega’s met een functiebeperking te peilen. Vooral wie een onzichtbare beperking heeft, zoals autisme, ADHD of een chronische ziekte, is vaak terughoudend om hierover te spreken, uit angst voor onbegrip of gebrek aan verandering. Uit de gesprekken bleek een sterke behoefte aan rolmodellen, een veilige omgeving en duidelijke informatie over ondersteuning. Ook flexibiliteit in werkafspraken en praktische aanpassingen werden als cruciaal ervaren. Twee collega’s delen hier hun ervaringen.
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Met 52% vrouwelijke werknemers lijkt onze universiteit op dat vlak uitstekend te scoren. Maar er is een kanttekening: in de hoogste academische kaders is nog altijd acht op de tien een man. “Hoe je als vrouw hogerop raakt? De eerste stap is praten over je ambities.”
Binnen enkele maanden studeren 11000 Antwerpse studenten af, voor hen een mijlpaal én een nieuw begin. Om hen voor te bereiden, organiseerde AUHA op 26 februari Moving Forward in Antwerp Expo. Meer dan een jobbeurs, werd het een ontmoetingsplek voor talent, werkgevers en ondernemerszin. Ruim 3000 studenten namen deel aan deze eerste succesvolle editie.
Leonie Moreels, sinds eind 2024 campusdichter van UAntwerpen, vangt in haar poëzie alledaagse gesprekken en observaties. Dit gedicht over de studentengemeenschap draagt haar kenmerkende stem: speels, gelaagd en verrassend.
De rubriek ‘De pluim’ is terug van weggeweest. En deze keer wordt er niet een collega, maar meteen een heel team in de bloemetjes gezet. Prorector Herman Van Goethem geeft de pluim aan de collega’s van het rectoraat.
Gebouw K op de Stadscampus vormde dit jaar het decor voor onze nieuwjaarsreceptie. Met meer dan 800 collega’s klonken we samen op de toekomst in 2025.
Zo’n tweeënhalf jaar na de brand zit het merendeel van de medewerkers van gebouwen S.B en S.D van de Stadscampus weer op zijn of haar vertrouwde plek. Of toch niet helemaal, want de kantoren ondergingen een drastische make-over. Er was een verschuiving naar meer lichte, open werkplekken met letterlijk en figuurlijk veel ruimte voor ontmoeting.
Als valorisatiemanager binnen de Faculteit Ontwerpwetenschappen gelooft Svetlana Samsonova als geen ander in de kracht van samenwerking. “Een designer die werkkledij ontwerpt voor het havenpersoneel? Ik vond het ook een verrassende combinatie, maar iedereen was blij met het resultaat.”
Nog meer dan een safe space wil professor Gert Van Hecken van het IOB tijdens zijn colleges een brave space creëren. “Het is de bedoeling dat er verschillende visies aan bod kunnen komen, ook visies die botsen met wat we vanzelfsprekend vinden.” Een gesprek over actief pluralisme en hoe hij die waarde als professor en docent naar de praktijk vertaalt.
In ons land genieten professoren en onderzoekers volledige academische vrijheid, zoals ook aangetoond door de Academic Freedom Index. Dat lijkt zo vanzelfsprekend dat we soms vergeten hoe belangrijk het is. “Als academicus moet je de vrijheid hebben om in te gaan tegen heersende opvattingen”, zegt professor Tom Sauer van het Departement Politieke Wetenschappen.
De Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI), opgericht om inbreuken tegen wetenschappelijke integriteit te onderzoeken, speelt vandaag ook een belangrijke ondersteunende rol door tools aan te reiken waarmee onderzoekers zelf hun weg kunnen uitstippelen. Zo is er een nieuwe podcastreeks van de VLIR, waarin onderzoekers hun ervaringen rond het thema delen.