Als valorisatiemanager binnen de Faculteit Ontwerpwetenschappen gelooft Svetlana Samsonova als geen ander in de kracht van samenwerking. “Een designer die werkkledij ontwerpt voor het havenpersoneel? Ik vond het ook een verrassende combinatie, maar iedereen was blij met het resultaat.”
Filter
Zo’n tweeënhalf jaar na de brand zit het merendeel van de medewerkers van gebouwen S.B en S.D van de Stadscampus weer op zijn of haar vertrouwde plek. Of toch niet helemaal, want de kantoren ondergingen een drastische make-over. Er was een verschuiving naar meer lichte, open werkplekken met letterlijk en figuurlijk veel ruimte voor ontmoeting.
Nog meer dan een safe space wil professor Gert Van Hecken van het IOB tijdens zijn colleges een brave space creëren. “Het is de bedoeling dat er verschillende visies aan bod kunnen komen, ook visies die botsen met wat we vanzelfsprekend vinden.” Een gesprek over actief pluralisme en hoe hij die waarde als professor en docent naar de praktijk vertaalt.
In ons land genieten professoren en onderzoekers volledige academische vrijheid, zoals ook aangetoond door de Academic Freedom Index. Dat lijkt zo vanzelfsprekend dat we soms vergeten hoe belangrijk het is. “Als academicus moet je de vrijheid hebben om in te gaan tegen heersende opvattingen”, zegt professor Tom Sauer van het Departement Politieke Wetenschappen.
De Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI), opgericht om inbreuken tegen wetenschappelijke integriteit te onderzoeken, speelt vandaag ook een belangrijke ondersteunende rol door tools aan te reiken waarmee onderzoekers zelf hun weg kunnen uitstippelen. Zo is er een nieuwe podcastreeks van de VLIR, waarin onderzoekers hun ervaringen rond het thema delen.
Margot Bloemen was pas mama geworden toen het alsnog begon te kriebelen om haar masterdiploma te behalen. Dankzij de steun van haar departement en de faculteit lukt het wonderwel om studies, werk en moederschap te combineren. “Het is fijn om in een organisatie te werken die je stimuleert om je eigen pad uit te stippelen”, zegt Margot.
Of er nu een stadswandeling, een chocoladeworkshop of een initiatie bijlwerpen op het programma staat, de plaatsjes voor de activiteiten van MONDO zijn altijd snel bezet. Het opzet: buitenlandse studenten, onderzoekers en personeelsleden op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen.
Herwig Leirs startte op 1 september officieel aan zijn opdracht als vierde rector van UAntwerpen. Hij wordt hierin bijgestaan door een gedreven team van vier vicerectoren. Samen vormen ze de centrale beleidsploeg van onze universiteit. Het zijn stuk voor stuk gekende gezichten binnen (en buiten) UAntwerpen, toch stellen we hen graag bij aanvang van hun mandaat nog eens officieel voor.
Herman Van Goethem zwaait op 1 september af als rector, maar niet vooraleer we nog eens samen met hem in de laatste acht jaren van zijn carrière duiken. Doorheen evenveel vragen neemt hij ons mee in de boeiende wereld van het rectorschap.
De Antwerp Summer & Winter University (ASWU) bestaat vijftien jaar. We spreken met initiatiefnemer en diensthoofd Internationale Samenwerking Sara Bervoets en met drijvende krachten van het eerste uur, prof. Annick Schramme (Responsible Fashion Management) en prof. Pierre Van Damme (Vaccinology), over de betekenis van ASWU voor de deelnemers en voor onze universiteit.
Het twintigjarige bestaan van de Universiteit Antwerpen ging gepaard met heel wat grote structurele veranderingen – ook wat de campussen en gebouwen betreft. Duik samen met departementshoofd Infrastructuur Lieven Willems en algemeen beheerder Bart Heijnen in twintig spraakmakende opleveringen.
Elk jaar vinden meer collega’s de weg naar Unifiësta, en gelijk hadden de 1500 medewerkers die er dit jaar bij waren. We genoten samen van lekker eten en drinken aan de foodtrucks. Maar het hoogtepunt van de avond speelde zich op en voor het podium af.