Gebouw P nieuwe hotspot op Campus Drie Eiken

Campus Drie Eiken is sinds kort een pand rijker, en wat voor één: het architecturaal indrukwekkende gebouw P is uitgerust met een uitgebreide foodhall, twee sportzalen en een state-of-the-art oefenhal voor kinesitherapiestudenten. “Deze plek wordt het nieuwe bruisende hart van de campus”, klinkt het. Een woordje uitleg van de drie trekkers achter het project. 

Sportinfrastructuur voor studenten kinesitherapie

Professor Nick Gebruers, vakgroepvoorzitter Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (Revaki): “Ik ben heel blij met dit resultaat. Samen met de twee woonblokken en het plein is het een aantrekkelijk geheel geworden. Het wordt ongetwijfeld een bruisende plek, het hele jaar door. Op een beperkt aantal sluitingsweken na zullen de foodhall en de sportinfrastructuur immers doorlopend geopend zijn. Dat is ook fijn voor de 1.500 personeelsleden die hier ook in de lesvrije periodes aan het werk zijn.”

De kiemen voor dit project werden al gelegd in 2019. Professor Eric van Breda van Revaki, intussen met emeritaat, heeft toen samen met het bestuur van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen een masterplan geschreven voor Campus Drie Eiken. Ze wilden vooral meer restaurants, woongelegenheid en sportinfrastructuur. Onze universiteit schreef een wedstrijd uit, waarbij projectontwikkelaar Life als winnaar uit de bus kwam.”

Prof. Nick Gebruers: “De oefenhal is een unicum voor Vlaanderen omdat ze zo’n 900 vierkante meter groot is, maar ook omdat ze volledig is uitgerust met geavanceerde apparatuur.”

Oefenhal van 900 vierkante meter

“De nieuwe sportinfrastructuur is vooral voor de studenten kinesitherapie een mooie stap vooruit. Beweging en sport nemen immers een belangrijke plaats in binnen de opleiding. De studenten moeten aan de lijve kunnen ervaren wat sporten en bewegen betekent voor zowel gezonde mensen als zieke personen en mensen die revalideren. Voordien moesten ze voor die lessen uitwijken naar Campus Middelheim. Dat betekende heel wat gepuzzel bij het samenstellen van de lessenroosters. Het gebeurde regelmatig dat ze voor theorie en praktijk op verschillende plaatsen moesten zijn. Dat is nu verleden tijd.

Naast de twee sportzalen, waarvan onze studenten heel vaak gebruik zullen maken, is er ook een oefenhal. Die ruimte, officieel atletische vormingshal, is een unicum in Vlaanderen. Omwille van de omvang, want ze is 900 vierkante meter groot, maar ook omdat ze volledig is uitgerust met de meest geavanceerde apparatuur. Zo kunnen de studenten vaardigheden in kracht- en bewegingstherapie uitbouwen. Er werd ook gedacht aan behandelings- en laboratoriumruimtes. Die laatste openen mogelijkheden voor wetenschappelijke projecten. Heel wat collega’s doen immers onderzoek naar het effect van oefenprogramma’s op het herstel van patiënten.”

Leven in de brouwerij

Catherine Ongenae, domeincoördinator voeding en studentenwerking: “Met dit nieuwe complex mikken we op een campus waar echt geleefd kan worden. De foodhall speelt daarbij een belangrijke rol. Naast komida gingen we op zoek naar externe ketens met een kwalitatief aanbod dat studenten aanspreekt én met avondlijke openingsuren. Zo kwamen we uit bij Bavet, bekend om zijn pastaschotels, en Oats Day Long, hier omgedoopt tot ‘Café Unief’. Dat laatste biedt naast dranken ook ontbijt, lunch en snacks aan, met een focus op gezonde voeding.

Voor komida houden we vast aan het vertrouwde concept. Daar serveren we enkel lunch, waarbij we de klant op een zachte manier naar gezonde keuzes proberen te leiden. Zo komen we ook tegemoet aan onze personeelsleden, van wie velen belang hechten aan een gezonde levensstijl. Binnenkort gaan we trouwens ook gebalanceerde maaltijden serveren die specifiek bedoeld zijn voor na een sportactiviteit. Onze nieuwe diëtiste, gespecialiseerd in sportvoeding, zal daarvoor zorgen. Handig in de foodhall is dat je vanop afstand bestellingen kan plaatsen. Er komen ook nog automaten met meeneemmaaltijden en een elektronische bestelzuil.”

Sportsticker ook voor personeel

“Op sportvlak kan je hier voor de meest uiteenlopende activiteiten terecht, al dan niet in groep: van yoga en pilates tot en met basketbal en badminton. We hopen ook ons personeel daarvoor warm te krijgen: zij kunnen net als studenten gebruik maken van het voordelige Sportsticker-aanbod. Vanaf 35 euro per jaar kan je als personeelslid een jaar lang sporten en met de Sportsticker heb je flinke korting bij sommige sportclubs.

Catherine Ongenae: “De foodhall zal ook ’s avonds open zijn. Dat brengt extra leven op de campus.”

We verwachten dat deze nieuwe setting voor een totaal andere beleving zal zorgen. In het verleden liep de campus ’s avonds leeg. Maar met de woonblokken en een café dat ook ’s avonds open is, zal hier doorlopend leven in de brouwerij zijn. We plannen nog campagnes om het aanbod bij de studenten onder de aandacht te brengen.”

Sporters hele week welkom

Luc De Backer, projectcoördinator: “In ons Departement Studentenvoorzieningen hechten we veel belang aan ‘Student life experience’. Met dit project, waarmee we de trend van buitenlandse universiteiten volgen, hebben we dat helemaal kunnen waarmaken. Personeel en  studenten kunnen hier komen sporten, iets eten of drinken, werken of studeren … De foodhall is in de week van 8 tot 22 uur 30 open, en in het weekend van 9 tot 13 uur. Maar ook op zaterdag- en zondagnamiddag zal het hier geen doodse boel zijn, omdat er nog altijd mensen komen sporten. Daaronder ook sportclubs uit de omgeving. Daarvoor hebben we afspraken gemaakt met Stad Antwerpen. Sommige clubs zullen hier twee tot drie keer per week komen trainen. Dat is mooi meegenomen, aangezien er een tekort aan sportzalen is in de Antwerpse regio.

Luc De Backer: “Een omvangrijk project als dit heb je niet elk jaar. De eerste reacties zijn positief , maar de grote test volgt bij de start van het academiejaar.”

Omdat de campus al een komida met een groot aanbod heeft, hebben we voor deze komida voor een iets beperkter aanbod gekozen. Het accent ligt op maaltijden die goed in de markt liggen en die de klant in sommige gevallen zelf kan samenstellen.  Zo kan je een lekkere salade laten maken met de toppings van jouw keuze.

Aandacht voor duurzaamheid

We zijn heel blij met het ontwerp van de architecten, het is een mooi gebouw geworden. Zelf hebben we ook de nodige aandacht gegeven aan duurzaamheid. Zo komen de tafels in de foodhall van een bouwwerf en zijn ook de stoelen tweedehands, al zou je dat na de make-over niet zeggen.

We hebben de plannen een aantal keer moeten hertekenen en uiteindelijk is het gebouw een jaar later geopend dan voorzien. Dat de opening al half augustus was, kwam mooi uit: zo konden we in alle rust opstarten. De grote test volgt bij de start van het academiejaar. Maar de eerste reacties zijn alvast positief. Mensen waarderen het open en lichte karakter van het gebouw en komen er graag  ‘s morgens in alle rust een koffietje drinken.”

Verberg reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *