Margot Bloemen was pas mama geworden toen het alsnog begon te kriebelen om haar masterdiploma te behalen. Dankzij de steun van haar departement en de faculteit lukt het wonderwel om studies, werk en moederschap te combineren. “Het is fijn om in een organisatie te werken die je stimuleert om je eigen pad uit te stippelen”, zegt Margot.
Dat ze meerdere ballen tegelijk in de lucht kan houden, had Margot al eerder bewezen. Tijdens haar bachelor Taal- en Letterkunde ontwierp ze websites, om zelf haar kot te kunnen betalen. “Drie weken na mijn laatste examen kon ik bij een groot theatergezelschap aan de slag als pers- en communicatieverantwoordelijke. Ik besloot ervoor te gaan en af te zien van mijn masteropleiding. Later werkte ik twee jaar als freelancer vanuit Turkije, waar ik mijn huidige man leerde kennen. Een vakantie die onverwacht was uitgedraaid op een enkele reis (lacht). In 2017 vestigden we ons samen in Antwerpen. Twee jaar later kon ik op het Departement Marketing & Communicatie aan de slag als socialmediamanager, destijds een nieuwe functie. In 2021 werd onze dochter Marie geboren.”
Vorig jaar begon je opnieuw te studeren. Vanwaar die keuze?
Margot: “Ik was altijd blijven dromen van een masterdiploma. En toen hoorde ik over een nieuwe master binnen Letteren en Wijsbegeerte, “Digital Text Analysis”. Kort samengevat leer je hoe computers taal verwerven en gebruiken, met de focus op data-analyse. Ik vond dat enorm interessant. En het sloot ook mooi aan bij mijn job van socialmediamanager, die in grote mate om dataverwerking draait. Dat ik intussen mama was, maakte de stap niet gemakkelijker. Maar ik dacht, het is nu of nooit. Met nog maar een kleinkind in de familie konden mijn ouders en broers nog gemakkelijk inspringen. En ook mijn beste vriendin Ellis, de meter van Marie, was altijd graag bereid om op haar te komen passen.”
Voelde je je door onze universiteit ondersteund bij die beslissing?
Margot: “Zeker, het Departement Marketing & Communicatie is een grote voorstander van blijven leren. Al is een master natuurlijk nog iets anders dan een opleiding van een week (lacht). Maar we hebben alles goed doorgesproken en zij staan er helemaal achter. Voor de praktische kant heb ik veel steun gekregen van het Departement Personeel & Organisatie. Bij hen kon ik met al mijn vragen terecht, ze dachten echt met mij mee.”
“Ik spreid mijn studie over twee jaar. Drie maanden voor de start van het academiejaar had ik de professoren al gevraagd of ik het lesmateriaal kon krijgen, wat geen probleem was.“
Margot Bloemen
Werk combineren met een masteropleiding: hoe speel je dat klaar?
Margot: “Ik spreid mijn studie over twee jaar. Drie maanden voor de start van het academiejaar had ik de professoren al gevraagd of ik het lesmateriaal kon krijgen, wat geen probleem was. Tijdens het eerste semester volgde ik de colleges van thuis uit. Het academiejaar startte met een bootcamp om de programmeertaal Python onder de knie te krijgen, maar dat had ik vooraf al zelfstandig gedaan, gespreid over de zomer. Sinds het tweede semester werk ik 80 procent, in een stelsel van zorgverlof voor een opleiding. Daardoor kon ik die lessen wel live volgen, ook omdat het toen minder druk was op onze afdeling. Intussen moet ik nog vier vakken afleggen en mijn masterproef maken. Van de professoren krijg ik veel steun. Ik krijg altijd snel antwoord op mijn vragen en mag al een keer een taak wat later inleveren.”
En je werk? Botst je professionele agenda niet met je studieverplichtingen?
Margot: “Dat valt reuze mee, met dank aan de flexibiliteit van mijn werkgever. Zo mag ik al een keer afwijken van de vaste kantoordagen. Zolang mijn werk er niet onder lijdt en mijn collega’s niet extra belast worden, kan er veel. Ook mijn collega’s steunen me volop. Toen ik tijdens de blokperiodes onvoorzien extra verlofdagen nodig had, reageerden ze heel begripvol. En ik mocht altijd eventjes komen ventileren na een examen (lacht). Die zorgzaamheid had ik al eerder mogen ervaren. Toen er na mijn bevalling een tekort aan borstvoedingslokalen was, schoten meerdere diensten in actie om daar een mouw aan te passen. En tijdens de coronaperiode was er heel veel begrip voor medewerkers die met kleine kinderen thuis moesten werken.”
Ook jij hebt intussen een kleintje in huis lopen.
Margot: “Inderdaad. Ik zeg niet dat het altijd gemakkelijk is geweest. Als je na een slechte nacht van je dochter een halve dag werkt, gevolgd door drie uur les en ’s avonds studeren … Soms dacht ik, wat heb ik mezelf aangedaan? Maar ik heb het geluk dat ook mijn man helemaal achter mij staat en flexibele werkuren heeft. Vooraf heb ik hem duidelijk uitgelegd dat ik niet alleen morele, maar ook veel praktische steun nodig zou hebben. We hebben goede afspraken gemaakt over de taken, zodat ik volledig kan focussen op mijn studie. Om de paar weken maken we een planning en dat loopt goed. Ontspanning voor mezelf, zoals lezen of televisie kijken, heb ik volledig geschrapt. Dat voelt niet als een opoffering. Ik vind mijn studie zo interessant dat ze een beetje als een hobby aanvoelt.”
Pluk je vandaag al de vruchten van je opleiding?
Margot: “Ja, ik kan nu bijvoorbeeld scripts schrijven om grote hoeveelheden data te analyseren. Vorig jaar maakte ik in het kader van een studietaak een evaluatie van een van onze socialmediatools. En ook mijn scriptie ga ik waarschijnlijk in functie van ons departement maken. Een win-winsituatie.”
Smaakt dit alles naar meer?
Margot: “Absoluut. Het is fantastisch om nieuwe dingen te leren en daarmee aan de slag te gaan. Ik vermoed dat het altijd wel zal blijven kriebelen om bij te leren. Zo zie ik mezelf in de toekomst nog micro-credentials meepikken van de Nova Academy, een interuniversitair platform voor levenslang leren. Het is fijn dat de universiteit je daarin aanmoedigt: je mag zelf bepalen in welke richting je je verder ontwikkelt, afhankelijk van je interesses.”
Je dochtertje is intussen gestart in de eerste kleuterklas.
Margot: “Ja, mama en dochter tegelijk op de schoolbanken: dat is best bijzonder. Tijdens drukke periodes voelde ik me soms schuldig omdat ik weinig tijd voor haar had, maar intussen bekijk ik dat anders. Als moeder geef ik haar een mooi voorbeeld: als je iets wil, kan je dat bereiken, ook in moeilijker omstandigheden. Hopelijk zal die boodschap haar op een dag inspireren.”
Het verhaal van Margot is een mooie illustratie van onze krachtlijn “Excellentie groeiend uit kwaliteitscultuur, steunend op een zorgzame werk- en leeromgeving.” De krachtlijnen zijn een aanzet van het beleid. Nu ben jij aan zet om ze om te zetten in de praktijk.