Vijf jaar MONDO, sociaal netwerk voor internationale community

Of er nu een stadswandeling, een chocoladeworkshop of een initiatie bijlwerpen op het programma staat, de plaatsjes voor de activiteiten van MONDO zijn altijd snel bezet. Het opzet: buitenlandse studenten, onderzoekers en personeelsleden op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen. Na vijf jaar loopt het initiatief nog altijd als een trein.

Voor buitenlandse studenten is het vaak even slikken: op vrijdagavond keren Vlaamse collega-studenten met een trolley vol vuile was huiswaarts, om pas zondagavond of maandagochtend terug te keren. En ook voor buitenlandse onderzoekers en medewerkers die nog geen vriendenkring wisten op te bouwen, kunnen de avonden en de weekends lang duren.

Parul Goel, International Students Office: “Met almaar meer buitenlandse studenten, onderzoekers en medewerkers aan onze universiteit was er een groeiende nood aan een specifiek aanbod voor die groep. We wilden een international community creëren. Dik vijf jaar geleden hebben daarom de Antwerp Doctoral School, International Staff Office en International Students Office de handen in elkaar geslagen voor de oprichting van MONDO. De knowhow was er al, doordat er een voorloper was. Maar vandaag is het initiatief structureel ingebed in ons takenpakket en is er ook een budget, wat uiteraard heel fijn is.”

Wat is precies het opzet van MONDO?

Katleen Anthierens, Antwerp Doctoral School: “Maandelijks bieden we een informele activiteit aan voor de leden van onze internationale gemeenschap: dat wil zeggen studenten, onderzoekers en personeelsleden. We zorgen voor voldoende variatie in het programma, van een museumbezoek of een boottocht door de haven van Antwerpen tot een bezoek aan de kerstmarkt, een potluck (gezamenlijke maaltijd waarbij de deelnemers zelf eten meebrengen), bowlen, een spelletjesavond … Zo helpen we de buitenlanders aan onze universiteit om een sociaal netwerk uit te bouwen. Inschrijven is verplicht, de deelname zelf is gratis.”

Parul: “Om het informele karakter te bewaren beperken we het aantal inschrijvingen meestal tot een twintigtal plaatsen. De formule werkt: voor sommige mensen uit de doelgroep is MONDO echt een onderdeel van hun sociaal leven geworden. Daarom plannen we ook regelmatig activiteiten op zaterdag of zondag. Buitenlanders die hier nog niet zo lang zijn, hebben immers niet altijd een volgeboekt weekend. Bij elke activiteit gaan er ook twee of meer personen van onze eigen diensten mee. Zo kunnen de deelnemers bij ons terecht met eventuele vragen. En voor ons is het fijn om te horen wat er zoal leeft binnen de buitenlandse gemeenschap.”

Lotte Coenen, International Staff Office: “Zelf vind ik het leuk om tijdens zo’n activiteit de gezichten te zien achter al die mails en vragen die we dag na dag krijgen.”

De plaatsen zijn altijd binnen de tien minuten ingevuld. We voelen ons vaak Tomorrowland.”

Parul Goel, International Students Office

Merken jullie dat er een grote vraag is?

Parul: “Ja, de aangeboden plaatsen zijn altijd binnen de tien minuten ingevuld. We voelen ons vaak Tomorrowland (lacht). Meestal zien we een mooie mix van studenten, onderzoekers en personeel. Alleen tijdens de examenperiodes zijn de studenten uiteraard minder talrijk aanwezig.”

Lotte: “Dat de waardering groot is, blijkt ook uit de feedback. Sommige deelnemers komen ons letterlijk bedanken omdat wij dit doen. Voor hen is dit een manier om de eenzaamheid te doorbreken. Zoiets horen is voor ons enorm motiverend.”

Kristel De Poorter, Antwerp Doctoral School: “Ik ben al alumni tegengekomen die me zeiden hoe ontzettend belangrijk zo’n sociaal netwerk is. Sommigen noemden het even belangrijk als de opleiding zelf.”

“Voor veel deelnemers is MONDO een manier om de eenzaamheid te doorbreken. Zoiets horen is voor ons enorm motiverend.”

Lotte Coenen, International Staff Office

Raakt de activiteitenkalender altijd vlot ingevuld?

Parul: “Ja, de ideeën komen altijd heel spontaan. We vergaderen tweemaandelijks en dan verdelen we de organisatie van de activiteiten. De planning ligt gewoonlijk zo’n vijf à zes maanden vooraf vast.”

Lotte: “De deelnemers mogen ook zelf ideeën aanbrengen. En soms krijgen we voorstellen van buitenaf. Zo kwam IMEC zelf met het idee voor een workshop rond het klimaat.”

Parul: “Het verloopt allemaal heel organisch, zonder dat er een beurtrol is. We hebben dan ook een gemotiveerd team en komen allemaal goed overeen. Dat we de activiteiten vaak zelf ook leuk vinden, helpt ook (lacht).”

Hoe informeren jullie het doelpubliek over jullie werking?

Katleen: “Iedereen uit de doelgroep belandt automatisch op de mailinglist van onze nieuwsbrief. Daarin kondigen we onze activiteiten aan en leggen we uit waarvoor we staan. De agenda staat ook op onze website en we hebben een Facebookpagina.”

Kristel: “Daarnaast wordt onze werking ook voorgesteld op de onthaaldagen van de studenten, via de personeelsdienst en op de Doctorandidagen.”

Zien jullie vaak vriendschappen groeien onder de deelnemers?

Lotte: “Zeker. Dan gaan we na een activiteit nog even iets drinken en blijven de deelnemers nog gezellig zitten nadat wij al vertrokken zijn. Ook collega’s of studenten die zonder het te weten aan dezelfde faculteit zitten, leren elkaar soms via MONDO kennen.”

Kristel: “De deelnemers vinden elkaar ook voor het oplossen van praktische problemen. In de MONDO-whatsappgroep zien we regelmatig vragen voorbijkomen over huisvesting, de aankoop van spullen of administratie.”

“Op één activiteit hebben we gemakkelijk mensen van twaalf verschillende nationaliteiten. Die diversiteit is een grote meerwaarde.”

Kristel De Poorter, Antwerp Doctoral School

Het lijkt ook een mooie manier om kennis te maken met andere nationaliteiten en culturen.

Kristel: “Ja, tijdens de activiteiten vinden de deelnemers elkaar over de culturen heen. Op één activiteit hebben we gemakkelijk mensen van twaalf verschillende nationaliteiten. Die diversiteit is een grote meerwaarde.”

Lotte: “Natuurlijk zoeken mensen van dezelfde nationaliteit elkaar soms op, maar tegelijk merken we dat de verschillen in culturele achtergrond gemakkelijk vergeten worden. Op zo’n uitstap zijn we gewoon allemaal mensen onder elkaar. Zelf vind ik het ook fijn om via MONDO andere culturen te leren kennen. En tegelijk word je je meer bewust van je eigen cultuur.”

Vertel.

Lotte: “Wat ik vaak hoor, is dat Vlamingen hun agenda altijd al een maand vooraf plannen, waardoor er geen ruimte is voor spontaniteit. Gewoon een keertje iets gaan drinken na het werk gebeurt niet zo vaak. En ook: dat we ons leven lang bevriend blijven met onze vroegere klasgenoten of scoutskameraden, waardoor het voor nieuwelingen moeilijk is om zich te integreren.”

Parul: “In de meeste landen betekent gaan studeren ook verhuizen en een nieuwe vriendenkring opbouwen. Dat is in België lang niet altijd het geval.”

Het kick-offevent stellen we wel open voor een grote groep om zo MONDO te lanceren bij de nieuwkomers.”

Katleen Anthierens, Antwerp Doctoral School

Jullie bestaan intussen vijf jaar. Gaan jullie dat vieren?

Katleen: “We houden zoals elk jaar een kick-offevent, op 17 oktober. Professor Petra Meier van het Departement Politieke Wetenschappen geeft die dag haar vertrouwde lezing ‘Belgium for beginners’. Daarna houden we een barbecue. Het kick-offevent stellen we wel open voor een grote groep om zo MONDO te lanceren bij de nieuwkomers.”

Lotte: “Voor de gelegenheid hebben we ook MONDO-T-shirts laten maken, die we tijdens de activiteiten gaan uitdelen. Dat idee kwam er na een opmerking van een deelnemer, die zei dat hij het zo jammer vond geen aandenken te hebben aan MONDO. Dat zegt veel over hoe belangrijk MONDO voor hem was.”

MONDO is een mooi voorbeeld van hoe de krachtlijn ‘Thuis in de stad, met de blik naar de wereld’ omgezet wordt in de praktijk. De krachtlijnen zijn een aanzet van het beleid over hoe je je werk vorm kunt geven. Nu ben jij Aan Zet, ontdek waar UAntwerpen nog meer voor staat.