Campus Drie Eiken won donderdag 21 oktober de award voor Biodivers Bedrijventerrein 2021. Een mooie bekroning voor jarenlange niet aflatende inspanningen om de campus te doen groeien en bloeien.
Onze universiteit zette altijd al in op biodiversiteit op onze campussen. Nadat we in 2018 intekenden op de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit, schakelden we nog een versnelling hoger. Die Green Deal is een initiatief waarmee de Vlaamse overheid bedrijven en organisaties aanmoedigt om de biodiversiteit op hun terreinen te verhogen. Binnen onze universiteit richten de inspanningen zich in de eerste plaats op de 55 hectaren uitgestrekte Campus Drie Eiken, waar vijvers, bossen en weides een ideale voedingsbodem vormen voor bekende inheemse maar ook meer zeldzame planten en dieren.
Dit najaar loopt de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit ten einde, wat gepaard ging met een slotevenement op donderdag 21 oktober in aanwezigheid van minister van Omgeving Zuhal Demir. Een spannend moment voor onze universiteit, die een gooi deed naar de award Biodivers Bedrijventerrein 2021. Intussen mogen we de prijs de onze noemen: de kers op de taart na een jarenlang groen beleid en succesvolle ecologische maatregelen op Campus Drie Eiken.
Natuur krijgt vrij spel
“De campus is aangelegd in de jaren zeventig van de vorige eeuw en vroeg toen een arbeidsintensief onderhoud, met veel maaien en snoeien”, zegt milieucoördinator Marleen Clerinx. “Vandaag evolueren we naar een arbeidsextensief onderhoud. Dat levert een wat meer verwilderd uitzicht op, maar het is zoveel beter voor de planten en dieren.”
Via een hele reeks grote en kleine ingrepen schept onze universiteit meer ruimte voor natuur en biodiversiteit. Schapen komen drie keer per jaar grazen op moeilijk bereikbare plaatsen – waarbij ze via hun poten ook zaden van elders importeren -, de sneeuwbesaanplantingen op de parkings maakten plaats voor kruidenmengsels, dichtgegroeide oevers werden vrijgemaakt, oude waterverbindingen werden gerestaureerd en naast de Kleine Struisbeek kwamen takkenwallen bij wijze van nestel- en vluchtplaats voor vogels en kleine zoogdieren. Een gewezen werfzone werd getransformeerd tot een prachtige bloemenweide en een lokale imker installeerde bijenkasten op de campus.
Personeel en studenten sensibiliseren
Karin Van Emelen, hoofd van de Groendienst, stelt dagelijks vast hoe dat beleid letterlijk zijn vruchten afwerpt. “We zien duidelijk meer bijen, vlinders en meer soorten insecten. En ook de padden en kikkers zijn hier heel aanwezig.” Marleen wijst daarnaast nog op een andere belangrijke impact. “Op onze universiteit lopen zo’n 5000 personeelsleden en 22 000 studenten rond. Als we met onze inspanningen ook een sensibiliserend effect bereiken, is dat een mooie bonus.”
Intussen genieten medewerkers, studenten maar ook bezoekers van buitenaf van al het moois en de diversiteit die Campus Drie Eiken te bieden heeft. Studenten maken dankbaar gebruik van de flora en fauna voor hun onderzoeksprojecten, veel collega’s genieten van het uitzicht op de bloemenweide en de picknickbanken en petanquebaan nodigen uit om de middagpauze in het groen door te brengen. En dankzij de fietsverbinding en het loopparcours vinden ook heel wat sportievelingen en fietsers uit de regio hun weg naar Campus Drie Eiken.
Meer weten over het biodiversiteitsbeleid van UAntwerpen? Contacteer de Milieudienst via milieudienst@uantwerpen.be, Pim-Bart Feijens of Rik Hendrickx.