Ben je de online lessen beu, maar wil je toch op een andere manier bijleren? Of verveel je je juist en wil je toch nog iets productief doen? Wij hebben hier de ideale oplossing voor: TED Talks. Ook over het thema duurzaamheid zijn er heel wat interessante sessies opgenomen. Hieronder volgt een overzicht van acht TED Talks die zeker het kijken waard zijn.
David Katz: The surprising solution to ocean plastic
Ooit al gehoord van de plasticbank? De oprichter hiervan, David Katz, ziet de bank als oplossing voor de plasticsoep. Katz spreekt in deze TED Talk over social plastic. In ontwikkelingslanden is er heel wat afval op de straten. Mensen in die landen kunnen dit plastic verzamelen en inruilen voor geld. Het plastic wordt vervolgens gerecycleerd. Katz begint zijn betoog echter wel met een zeer verrassende wending. Alleen al om deze reden is het de moeite waard om de Talk te bekijken.
Corinne Le Quéré: Inside the mind of a climate change scientist
De Frans-Canadese Corinne Le Quèré is één van de belangrijkste klimaatwetenschappers van Frankrijk. In deze TED Talk bespreekt ze met de nodige humor klimaatsverandering. Le Quèré doet dit vanuit haar eigen perspectief als wetenschapper. Zelf heeft ze het opgeven om iedereen constant te overtuigen van de klimaatsverandering. Wel is ze ervan overtuigd dat het uiteindelijk de taak is van de mens om het verschil te maken.
Lauren Singer: Waarom leven zonder afval
Inspiratie nodig voor Mei Plastic Vrij? Lauren Singer is de oprichter van de populaire blog: Trash is for Tossers. Hierop geeft ze andere mensen tips om zero waste te leven. In deze TED Talk legt Singer uit waarom ze begonnen is met zero waste te leven en hoe je er het beste mee moet beginnen. Zeker interessant om te kijken als je je afval thuis wil beperken. Kijk ook eens naar haar blog om nog meer te weten te komen over deze manier van leven.
David Saddington: Why I don’t care about ‘Climate Change’
Deze titel lijkt niet te passen in het lijstje van ‘duurzame’ TED Talks. David Saddington omschrijft zichzelf als Climate Change Communicator. Klimaatverandering neemt dus een belangrijke rol in zijn leven. Waarom maakt hij zich dan geen zorgen? Wel, dat verklappen we hier niet. Bekijk zelf de Ted Talk om het interessante antwoord te weten te komen.
Nicholas Amendolare: What is the tragedy of the commons?
Zin in een korte TED Talk? Deze korte geanimeerde Talk over de commons is hier ideaal voor. Bovendien heeft dit filmpje een historische inslag. Al in de middeleeuwen hadden boeren commons (gronden, vijvers…) die ze gezamenlijk konden bewerken. Ook nu moeten mensen gronden en grondstoffen met elkaar delen. In deze Talk wordt er uitgelegd wat het probleem is van deze commons. Toch mogen de commons niet verloren gaan aangezien er oplossingen zijn voor de “tragedie”.
Greta Thunberg: The disarming case to act right now on climate change
Natuurlijk kon deze TED Talk van de bekendste klimaatactiviste van het moment niet ontbreken. Greta Thunberg vertelt hierin waarom zij is gestart met het klimaatspijbelen. Ze kaart haar frustraties aan die ze heeft met de huidige aanpak van de crisis. Zeker kijken naar deze Talk als je eens in het hoofd van Greta Thunberg wilt kijken.
Kate Raworth: A healthy economy should be designed to thrive, not grow
Een gezonde economie wordt automatische geassocieerd met constante economische groei. Dit is buiten de mening van Kate Raworth gerekend. Raworth is een Britse econome die werkt voor de universiteiten van Oxford en Cambridge. De oplossing volgens haar is een “doughnut economy” dat oplossingen biedt voor zowel de mens als voor het klimaat. Om te weten te komen wat een “dougnut economy” is moet je kijken naar deze TED Talk. Raworths Talk zit bovendien retorisch sterk in elkaar.
Hans and Ola Rosling: How not to be ignorant about de world
Vader Hans en zoon Ola willen verandering. Dat is dan ook de reden waarom ze een project hebben opgesteld om de kennis van mensen meer op echte feiten te laten baseren. Te vaak zijn we vooringenomen en volgen we onze eigen intuïtie. Over het klimaat wordt er in de TED Talk misschien in mindere mate gesproken, toch moet het zeker eens bekeken worden. Het leert je namelijk om kritischer tegenover alles te staan, dus ook tegenover duurzaamheid. We willen toch allemaal discussies winnen?