Internationale Inleefdagen in Malta

Ieder jaar reizen de studenten van de derde bachelor farmaceutische wetenschappen een week naar het buitenland in het kader van de Internationale Inleefdagen. Dit jaar ging de reis naar Malta, waar ze een bezoek brachten aan de Universiteit van Malta, een kijkje namen achter de schermen van apothekers en verschillende bedrijven bezochten.

Een reis naar het buitenland zorgt niet alleen voor een eerste internationale ervaring in de bachelor farmaceutische wetenschappen, het is ook een manier om te ervaren hoe het er in andere landen aan toe gaat. ‘De verschillen met België zijn erg groot’, vertelt Amber Van Wolvelaer, derde bachelorstudent farmaceutische wetenschappen aan de UAntwerpen. ‘In Malta zijn er naast apothekers ook dokters aanwezig in de officina.’ Daarnaast mogen apothekers er ook ‘point of care’-testen uitvoeren zoals glucosemonitoring, urinetesten en bloeddrukmetingen. ‘De apotheek die we bezochten was erg geautomatiseerd’, legt Amber uit. ‘Ze lieten ons zien hoe veel werk gedaan wordt door een centrale robot.’

Het Pharmacy Department van de Universiteit van Malta zet expliciet in op internationale samenwerkingen met andere universiteiten. Het bezoek van onze studenten past helemaal in deze visie. ‘Een universiteit in het buitenland bezoeken is een heel leerrijke ervaring’, vertelt Amber. ‘Niet alleen zie je hoe er soms andere dynamieken zijn tussen de studenten en de professoren, hoe de leerstof soms anders benaderd wordt, maar ook zie je eenzelfde passie terugkomen bij de onderzoekers.’ De studenten luisterden naar de voorstellingen van doctoraatstudies, masterproeven en de presentaties van Erasmusstudenten.


Een belangrijk deel van de Internationale Inleefdagen is ook het presenteren van het eigen onderzoek. Zo leren de bachelorstudenten te functioneren in de internationale context van de farmaceutische wetenschappen, presenteren ze hun bachelorproef in het Engels en krijgen ze feedback van internationale partners.

De studenten kregen ook een rondleiding in het farmaceutisch bedrijf Aurobindo Pharma, dat wereldwijd bekend staat om zijn productie en distributie van hoogwaardige generieke geneesmiddelen. ‘Tijdens zo’n bezoek trek je wel je ogen open’, legt Amber uit. ‘Aangekleed in beschermende kledij als echte onderzoekers konden we de labo’s bezoeken. Wat een ervaring!’

Voor de studenten terug naar huis vlogen hadden ze nog enkele uren tijd om te genieten van de zon, de prachtige architectuur en het lekkere eten. Ze waren tenslotte in Malta.


Artikel geschreven door Teun De Voeght.