Nergens beter dan thuis? Over de verspreiding van het coronavirus binnen hetzelfde huishouden

Iedereen blijft braaf in zijn kot, maar wat met de overdracht van het coronavirus binnen datzelfde kot? Besmetting binnen huishoudens blijkt een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de verspreiding van COVID-19. Professor Herman Goossens wil met het RECOVER-project een beter inzicht in de overdracht van het coronavirus binnen hetzelfde gezin verschaffen.

Kennis delen om levens te redden

Even wat achtergrond: RECOVER is een afkorting voor Rapid European COVID-19 Emergency Response research. Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen en negen internationale partners, met UAntwerpen-professor Herman Goossens als coördinator. Het is een voortzetting van het door de Europese Unie gefinancierde PREPARE-project (Platform for European Preparedness Against (Re-)emerging Epidemics). De EU ondersteunt beide initiatieven.


Het RECOVER-project ging op 10 maart officieel van start in Amsterdam. Het heeft als doel wetenschappelijke kennis aan te dragen die door klinische experts, gezondheidsautoriteiten en beleidsmakers gebruikt kan worden om de volksgezondheid te beschermen en levens te redden.

Vier stappen

Natuurlijk is de kennis die rond COVID-19 gedeeld kan worden bij wijze van spreken eindeloos. Daarom focust het RECOVER-project op vier stappen:

  • Een onderzoek naar de ervaringen van de EU-burgers met COVID-19 en de impact van die ziekte;
  • Een studie om beter te begrijpen of en hoe kinderen kunnen bijdragen aan de verspreiding van het virus;
  • Aanbevelingen aan de EU om de gezondheid te beschermen van degenen die de strijd tegen het virus aangaan;
  • Een studie om inzicht te krijgen in de overdracht van het virus binnen gezinnen en het effect van interventies om die overdracht te beperken.

Overdracht binnen gezinnen blijkt een belangrijke factor in de verspreiding van het coronavirus. Dat liet ook viroloog Steven Van Gucht weten in De Zevende Dag van zondag 10 mei 2020: “Instinctief hebben we schrik van een vreemde, die gaat ons besmetten, zoals iemand die we zien in het warenhuis die te dicht komt. Maar dat is meestal niet het risicocontact. Het zijn echt de familie en de vrienden, de mensen die we kennen, met wie we veel familiairder omspringen.”

Daarom is het team rond Herman Goossens gestart met een studie binnen huishoudens, waarbij een van de leden gediagnosticeerd is met COVID-19. Sinds eind april is daar een eerste gezin bijgekomen waarbij er een besmetting was binnen hetzelfde huishouden.

Symptomen in de app

Aan het onderzoek nemen gezinnen deel waarvan minstens een gezinslid is gediagnosticeerd met COVID-19. De deelnemers krijgen een app – de COVapp – op hun telefoon geïnstalleerd.

  • De deelnemers die besmet zijn met het coronavirus moeten in de COVapp dagelijks hun symptomen registreren;
  • Vertonen gezinsleden van de geregistreerde COVID-19-patiënt symptomen? Dan zullen zij deze ook laten testen, en hun symptomen dagelijks registreren;
  • Het onderzoeksteam neemt interviews af, om zo te begrijpen hoe de deelnemers verspreiding binnen hetzelfde gezin proberen te voorkomen.

Dankzij het RECOVER-project van Herman Goossens weten we snel meer over de verspreiding van COVID-19 binnen hetzelfde huishouden. Hoe meer informatie we daarover vergaren, hoe sneller ook daar de verspreiding van het virus teruggeschroefd kan worden.