Tijdens de lockdown gingen we meer bewegen, maar houden we die trend ook vol?

Sinds de uitbraak van het coronavirus en de bijhorende maatregelen is ons leven drastisch veranderd. Maar gelukkig niet op alle vlakken in negatieve zin. We bewegen en sporten nu meer dan voor de lockdown, weten Michelle Symons en Carmem Meira Cunha. Samen onderzochten ze het effect van de coronacrisis op alle vormen van fysieke activiteit en beweging.

Wekenlang moesten we allemaal ‘in ons kot’ blijven. Meer dan ooit werden we aangemoedigd om te blijven bewegen. Niet vanzelfsprekend wanneer alle sportcomplexen gesloten waren.

Toch zagen we dat mensen gemotiveerd waren, en zelfs meer gingen bewegen dan voor de lockdown:

  • Ongeveer de helft van de ondervraagden engageerde zich tijdens de lockdown meer tot licht (50,8%) of matig intensieve activiteiten (51,5%);
  • De toename wat betreft hoog intensieve activiteiten was iets lager (33,7%), maar 37,1% van de respondenten gaf aan dat ze vóór de lockdown al hoog intensief sportten.

Dat mensen plots meer gingen bewegen, lag vermoedelijk aan de veranderde tijdsindeling: 61,1% van de respondenten gaf aan meer tijd te hebben dan in normale omstandigheden.

Jonathan Hulstaert, rechtenstudent aan de Universiteit Antwerpen, bevestigt deze bevindingen:

Voor de lockdown deed ik wegens tijdsgebrek – cliché, ik weet het – eigenlijk niet aan sport, behalve wekelijk duikles geven. Dat is natuurlijk ook sport, maar niet echt een work-out. Tijdens de lockdown heb ik er een gewoonte van gemaakt om elke dag te bewegen: een work-out thuis, een wandeling, of als ik boodschappen deed, nam ik de fiets.

Bewegen gaat niet vanzelf

Mensen aan het bewegen krijgen, is niet eenvoudig. Een duwtje in de goede richting kan helpen. Activity trackers, bijvoorbeeld, kunnen je een herinnering sturen of aantonen hoe goed je bezig bent. Dat kan motiverend werken.

We merkten dat het gebruik van smartphoneapplicaties om je te ondersteunen bij het sporten tijdens de lockdown steeg met 12,5%. Bijna de helft van de gebruikers (44,6%) gaf aan dat ze deze applicaties na de coronacrisis waarschijnlijk zullen blijven gebruiken.

Er werden ook andere, vaak creatievere, manieren gebruikt om te blijven bewegen. Trainers richtten tijdens de lockdown vaak online lessen in, of er werden filmpjes gezocht via sociale media. YouTubevideo’s scoorden bijzonder goed, en ook hier gaf 34,3% van de respondenten aan deze technologie te willen blijven gebruiken na de lockdown. Bovendien had 90,9% van de respondenten vóór corona nog nooit een online sportles gevolgd. Dat percentage daalde tijdens de coronacrisis met liefst 18,9%.

Klopt helemaal, ik deed mijn work-outs ook via YouTube. Eenmaal zelfs met een vriendin via Skype, maar dat was meer een training van de lachspieren dan van de abs.

Jonathan

Veranderingen op lange termijn

Op korte termijn zagen we al heel wat mooie tendensen, maar we zijn ook benieuwd naar de veranderingen op langere termijn. Gaan we blijvend meer bewegen?

Vroeger zag ik het plezier er niet van in om te gaan wandelen. Nu vind ik het wél leuk om eens een uurtje door te stappen en bij te praten. Ook work-outs deed ik niet, maar na de lockdown probeerde ik toch in een fitnessroutine te komen. Een vriendin schreef zich alvast in dezelfde sportclub in, dus hopelijk kunnen we elkaar ook na de tweede coronagolf blijven motiveren.