Zicht op het Hof van Liere

Luister naar Sarah

Tekst: Sarah De Leeuw
Referentie: Bijzondere Collecties | Prentenkabinet, tg:uapr:1506

Dit object bestaat uit verschillende vellen papier die aan elkaar verlijmd zijn. Op de éne zijde is een prent met een tekening van het Hof Van Liere aangebracht, de binnenplaats van de voormalige UFSIA. Op de andere zijde is een tweede prent te zien naar ontwerp van Marten de Vos. Op deze afdruk zijn drie heiligen voorgesteld: de heilige Petrus, afgebeeld met de sleutels van het koninkrijk der hemelen, de heilige Judocus en Paulus met het zwaard. Onder de prent is de tekst te lezen: Anglica regna Patris fugiens IODOCUS in antris Extruxit propria bina Sacella manu: Obitnuit fontem precibus, Dominique potentam Vidit adesse manu, dum sacra rite tulit. 

Hof van Liere 

Hof van Liere is een 16de-eeuws stadpaleis in Brabants-Gotische stijl. Deze plaats wordt ook het Prinsenhof genoemd; Keizer Karel zou hier namelijk gelogeerd hebben. Het Prinsenhof werd tussen 1515 en 1520 gebouwd in opdracht van burgemeester Arnold van Liere. Nadat de stad Antwerpen het Hof van Liere overkocht, vestigde de “Engelse Natie” zich op deze plek tot 1576. Wanneer de jezuïeten een nieuwe locatie zochten voor uitbreiding van hun onderwijsinstelling, liet rector Carolus Scribanus zijn oog vallen op het Hof van Liere. In 1607 transformeerden de jezuïeten deze plaats tot een kostschool. 

Bij de afschaffing van de jezuïetenorde verliezen de jezuïeten hun grip op het Hof van Liere en in 1773 bood het complex onderdak aan de Coninglijk Collegie en een militaire academie. Vanaf 1794 tot 1910 was het Hof van Liere een militair hospitaal en na de Eerste Wereldoorlog een kazerne, de zogenaamde Prinsenkazerne. 

In 1929 komen de gebouwen terug in handen van de jezuïeten en wordt de Sint-Ignatiushandelshogeschool naar hier overgebracht. In 1988 kochten de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius het Prinsenhof van de jezuïeten. Vanaf 2003 is het voormalige Hof van Liere het centrum van de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen.