Over ons

Het Collectief Geheugen van de Universiteit Antwerpen is een actie die in het voorjaar van 2019 werd opgestart door de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek in het kader van de academisch erfgoedwerking van de universiteit.

De eerste fase van de actie was het inzamelen van memorabilia van de Universiteit Antwerpen en van haar voorgangers. Allerhande objecten met een logo van de UAntwerpen, de UFSIA, de UIA, het RUCA, de handelshogescholen, de UNIVOG en alle ingekantelde hogescholen (de Hogeschool Antwerpen, de Artesis Hogeschool, het HIVT, het IHAM, het KIHA, de Karel de Grote Hogeschool, de Academie voor Schone Kunsten en het Henry Van de Velde Instituut) konden worden gedoneerd, of in bruikleen worden gegeven. De vele tientallen reacties leverden bijna 900 objecten op.

In de tweede fase zullen de resultaten van de actie in een tentoonstelling te zien. In het najaar en de winter van 2019-2020 is de tentoonstelling achtereenvolgens te zien op de Stadscampus (oktober-november 2019), de Campus Groenenborger (november-december 2019) en de Campus Drie Eiken (januari-februari 2020).

In de derde fase wordt de collectie voor iedereen zichtbaar gemaakt via deze website. Het doel van deze website is het verzamelen van verhalen bij de objecten: ‘oral history’ via de sociale media. Wij willen u daarom uitnodigen om bij de objecten die we op deze website tonen uw herinneringen met ons te delen. Dit kan eenvoudig door een reactie bij de betreffende bijdrage te schrijven. Door dit te doen helpt u mee het Collectief Geheugen van de Universiteit Antwerpen te vormen.

Wij bedanken alle donateurs en bruikleengevers voor hun deelname aan deze actie en mocht u thuis nog objecten hebben die in onze memorabiliacollectie thuis horen, dan vernemen wij dat graag van u via: academischerfgoed@uantwerpen.be

Daniël Ermens
Marc Demolder