HIVT: Vertalers en Tolken

Binnen het kader van de Rijkshandelshogeschool werd in 1961 een opleiding voor vertalers en tolken opgericht. Dit Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken (HIVT) werd samen met de Rijkshandelshogeschool en het Universitair Instituut voor de Overzeese Gebieden (UNIVOG) opgenomen in de nieuwe Antwerpse universiteit: het Rijksuniversitair Centrum Antwerpen (RUCA).

Enkele jaren later besloot het HIVT als zelfstandige school door te gaan, omdat het geen universitaire diploma’s leverde. De opleiding was gevestigd in het oude gebouw van de Rijkshandelshogeschool in de Schildersstraat 41, achter het Museum voor Schone Kunsten, op het Antwerpse Zuid.

In 1996, na de hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen, werd de opleiding opgenomen in de Hogeschool Antwerpen, die in 2008 werd omgedoopt tot Artesis Hogeschool Antwerpen. Via deze weg keerden de vertalers en tolken van het HIVT na ongeveer 50 jaar terug in de universiteit. In 2013 werden ze als Departement Toegepaste Taalkunde van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte opgenomen in de UAntwerpen.

Herinneringen

Graag horen wij jouw herinneringen aan het HIVT. Schrijf een reactie via het formulier hieronder.

Foto’s: © Universiteit Antwerpen


Verberg reacties

1 reactie

  1. We organiseerden ooit met Moeidu een lezing van Jaap Kruithof in de mooie houten aula. Dat ga ik nooit vergeten.
    Jona De Beuckeleer (4 juli 2020)

Reacties zijn gesloten.