In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Diana De Graeve.
Diana De Graeve is gezondheidseconoom. We vroegen haar naar de werkpunten van de huidige gezondheidszorg in België.
Diana: “Mentale gezondheidszorg. Ik denk dat we er tijdens de coronacrisis mee geconfronteerd zijn dat er heel weinig aan gedaan is in het verleden. Het is eigenlijk altijd een beetje stiefmoederlijk behandeld geweest. Mij heeft het alleszins wakker geschud. Er moeten nog heel veel stappen gezet worden. Ook op het vlak van geneesmiddelenconsumptie kunnen we nog vooruitgang boeken. We hebben namelijk nog altijd heel veel consumptie. Ten derde heb ik het gevoel dat er steeds meer supplementen aangerekend worden door niet-geconventioneerde artsen in de ambulante zorg. Ook daar zie ik nog mogelijke problemen.”
Als voorzitter van de FBE-onderwijscommissie coördineerde Diana De Graeve de overstap naar het online onderwijs tijdens de coronacrisis.
Diana: “Dat was een shockeffect. Door geen enkel ander initiatief zouden we onmiddellijk zo veel mensen meekrijgen in het verhaal van online onderwijs. Sommige docenten gaan daar iets geproefd hebben dat hen ligt. Zij gaan gestimuleerd zijn om daarmee verder te gaan. Wat we in 2020 geleerd hebben, is heel positief voor de toekomst. We gaan meer ‘blended’ vormen hebben. Dat is een positieve evolutie. Zonder corona was die er ook wel gekomen, want we waren er al mee bezig, maar nu gaat het wel veel sneller gaan. Dat is een voordeel van corona.”
Diana De Graeve is de opleidingsverantwoordelijke van de bachelor sociaal-economische wetenschappen.
Diana: “Zelf heb ik een voorloper van de opleiding ‘TEW: economisch beleid’ gevolgd, maar mijn hart ligt toch meer bij sociaal-economische wetenschappen. Ik vind samenwerken met artsen of sociologen soms veel boeiender dan samenwerken met economen. Voor de gezondheidszorg vind ik de economische, sociologische en medische benadering een mooie mix. Mocht ik nu een studiekiezer zijn, dan zou ik zeker SEW volgen.”
Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, YouTube of SoundCloud: