Wiskunde

Je kiest in eerste instantie voor wiskunde omdat je gefascineerd bent door de schoonheid en de mogelijkheden ervan. Tijdens je opleiding zal die fascinatie evolueren tot pure liefde. Als je iets niet snapt, zal je daar je tanden inzetten en het niet meer loslaten tot je het plots ziet. En op dát moment komt die verliefdheid en dat gevoel van trots omdat je zelf een wiskundig draakje getemd hebt. Maar dat is niet alles. In de coronacrisis zijn de artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners natuurlijk de helden die op de voorgrond treden, maar de mathematische modellen en de juiste oplossingen van de vergelijkingen worden aangeleverd door wiskundigen. Dus zonder wiskunde geen afvlakkende curve. En hetzelfde zal nodig zijn voor de klimaatproblematiek. Ook daar kijken we naar wiskundige modellen die het verleden beschrijven en de toekomst voorspellen waardoor, hopelijk, de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.

Ontdek de opleiding

Video afspelen

FAQ

Nu ken je wiskunde enkel uit het middelbaar: voornamelijk rekentechnieken, die je vooral gebruikt in andere wetenschappelijke vakken (zoals fysica en chemie), maar ook een aantal redeneertechnieken (problem-solving & kleine bewijsjes. Maar er is meer, véél meer en dat zal van in het begin duidelijk worden. Kijk even naar het filmpje over de opleiding en er zal je veel duidelijk worden.

Neen, een voorkennis vanaf 6 uur wiskunde kan volstaan. Eigenlijk leer je alles opnieuw waardoor je in zekere zin geen enkel onderwerp mist. Het tempo is wel vrij hoog dus vooral je zelfwerkzaamheid en discipline om bij te benen zal worden aangesproken. 

Als je de bachelorbrochure wiskunde downloadt, komt er ook een boekje bij ‘Waar werken wiskundigen?’ met getuigenissen van onze oud-studenten.

Los van een aantal beroepen die uiteraard een diploma wiskunde vergen (leraar, onderzoeker) kom je eigenlijk terecht in de vijver waarin de meeste bedrijven en overheidsinstellingen vissen naar mensen die wetenschappelijk en analytisch geschoold zijn. Je hebt vooral kritisch leren denken en een probleem leren ontrafelen in deelproblemen: dat is een ongelooflijk krachtige competentie die bijzonder gegeerd is. 

Absoluut niet, er zal een combinatie komen van lessen in de klas en online sessies. Aan de precieze implementatie daarvan is men nog volop bezig, maar laat het duidelijk zijn dat alle studenten uiteraard alle nodige leerstof zullen uitgelegd krijgen – of dat nu in de klas dan wel vanachter de laptop of computer is. 

Inhoudelijk gaat er niets veranderen, maar het is wel zo dat sommige docenten misschien andere klemtonen gaan leggen: sommige stukken van de theorie kunnen makkelijk vanop afstand gegeven worden, maar de moeilijkere en meer abstracte passages zullen uiteraard aan bord verschijnen. 

Enkele van onze huidige studenten geven je een fascinerende rondleiding bij wiskunde aan UAntwerpen

Video afspelen

Ontdek fragmenten uit het cursusmateriaal

Meer weten?

Fundamentele of toegepaste wiskunde?

Video afspelen

Verken de campus