Studiekeuze, studiebegeleiding en psychologische begeleiding

Twijfels over je studiekeuze? Beter worden in blokken en plannen? Last van faalangst of uitstelgedrag? Redelijke aanpassingen nodig op basis van een functiebeperking, topsport- of kunstbeoefening, onderneming? De Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding helpt je verder met zelfhulpmateriaal, infosessies, workshops, individuele begeleiding én met de aanvraag van bijzondere faciliteiten. 

Bekijk een filmpje over het leerkrediet

Video afspelen

FAQ

Je kan bij de Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding terecht met vragen en problemen rond de volgende topics:

  • twijfels studiekeuze
  • studievaardigheden (blokken en plannen), uitstelgedrag, presenteren, …
  • stress, faalangst, gebrek aan zelfvertrouwen, andere persoonlijke problemen, … 
  • studeren met een functiebeperking 
  • studeren als topsporter
  • studeren met een kunstenaarsstatuut 
  • studeren en ondernemen

Wij zijn een eerstelijnsdienst: dat betekent dat alle vragen welkom zijn en dat we elke vraag proberen te beantwoorden. Waar nodig verwijzen we door. Hierbij werken we met een gevarieerd aanbod, gaande van infomateriaal tot individuele begeleiding:  

  1. Zelfhulpmateriaal: materiaal waarmee je zelf aan de slag kan, o.a. onder de vorm van digitale informatie op Blackboard en werkboeken rond thema’s zoals studiekeuze, studievaardigheden, faalangst, perfectionisme, studeren met autisme, … De prijs van een werkboek bedraagt 10 of 15 euro, afhankelijk van het thema. Sinds dit jaar is er ook ‘Studeren zonder blokkeren’, een online tool waarmee je jezelf kan testen op faalangst, uitstelgedrag of onzekerheid in je studie. Nadien krijg je een persoonlijk advies en kan je vrijblijvend, op je eigen tempo en waar je waar wil via een online module aan je faalangst, uitstelgedrag of onzekerheid werken. ‘Studeren zonder blokkeren’ is gratis voor UAntwerpen studenten: www.studerenzonderblokkeren.be
  2. Infosessies: eenmalige sessies in groep rond thema’s zoals studiekeuze, stress, faalangst, …  waarbij je op een korte tijd concrete handvatten, tips & tricks krijgt aangereikt om je vragen of problemen helder te krijgen en aan te pakken. Infosessies zijn gratis.
  3. Workshops: bestaan meestal uit meerdere sessies waarbij je met medestudenten je vaardigheden traint in een kleine groep rond een bepaald thema: faalangst, uitstelgedrag, leren presenteren, … De prijs voor deelname aan een workshop met meerdere sessies bedraagt 20 euro. Hierin is werkmateriaal, vaak onder de vorm van een werkboek, inbegrepen.
  4. Individuele begeleiding: 
  • studiegerelateerde problemen: vb. blokken en plannen, uitstelgedrag, stress, faalangst, de combinatie van een studie met een functiebeperking zoals ASS, AD(H)D, … 
  • persoonlijke problemen die een negatieve impact kunnen hebben op je studie: vb. gebrek aan zelfvertrouwen, angst, depressie, rouw, …. 
  • Vragen over je studieloopbaan: twijfels over je studiekeuze, coaching rond afstuderen, … . 

In een individuele begeleiding wordt er steeds op maat gewerkt en vertrekken we van jouw vragen en noden. Waar nodig wordt er doorverwezen naar psychotherapeuten van PSYNET in de tweede lijn. Individuele begeleiding is gratis. 

5. Bijzondere faciliteiten: redelijke aanpassingen indien je je studie combineert met een functiebeperking, topsport- of kunstbeoefening of onderneming. Deze aanpassingen aan het onderwijs en/of de examens (vb. extra examentijd, examen maken op een computer, …)  trachten de moeilijkheden van deze combinaties zoveel mogelijk op te vangen. Meer info vind je hier:  

Het STIP (StudentenInformatiePunt) is het eerste aanspreekpunt voor studenten die gebruik willen maken van het aanbod van de Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding: www.uantwerpen.be/STIP