Epidemiologie / Epidemiology

Beter voorkomen dan genezen is de boodschap in het bestrijden van virussen. De actualiteit van de laatste maanden bewijst dat. Door gegevens te verzamelen van een grote groep patiënten kunnen epidemiologen de kans op een epidemie voorspellen. Het hoeft niet te verbazen dat de master in de epidemiologie heel onderzoeksgericht is en vele internationale componenten bevat. 

Je medestudenten zijn afkomstig uit alle windstreken, maar ook de onderzoekscases zijn vaak internationaal. Je kiest voor een avontuurlijke en uitdagende opleiding, die je tegelijk ook veel werkzekerheid biedt.

Ontdek de opleiding

Video afspelen

FAQ

In Vlaanderen is de Universiteit Antwerpen de enige met een opleiding tot epidemioloog op dit moment en dat sinds 2012.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Nederland is ‘epidemioloog’ bij ons geen erkende beroepstitel. Maar wie afstudeert van de geaccrediteerde master epidemiologie aan de Universiteit Antwerpen wordt door de Nederlandse Vereniging voor Epidemiologie erkend als epidemioloog A.

Masters in de epidemiologie kunnen aan het werk in klinisch onderzoek en bevolkingsonderzoek in academische, openbare instellingen en private bedrijven.

Bachelors in de geneeskunde en de biomedische wetenschappen kunnen rechtstreeks instromen. Nieuw vanaf volgend academiejaar is dat ook bachelors in de farmaceutische wetenschappen, de diergeneeskunde, en de biochemie en de biotechnologie rechtstreeks kunnen instromen. Voor instroom vanuit alle andere academische bachelors is toestemming nodig van de onderwijscommissie.

De master epidemiologie voorziet een schakelprogramma voor professionele bachelors.

Deze opleiding is zeer internationaal. De opleiding selecteert elk jaar de 12 beste kandidaten uit meer dan 400 aanmeldingen uit 31 VLIR-UOS beurs-landen.

De lessen van de master epidemiologie gaan door in de taal van de wetenschap, het Engels. Ook het lesmateriaal is in het Engels. Maar studenten hebben de mogelijkheid om opdrachten en examens af te leggen in het Nederlands.

 

Voltijds gaat het om een tweejarige masteropleiding. Er is ook een deeltijdstraject voorzien gespreid over vier jaar. Dit deeltijdstraject is geschikt voor werkstudenten en studenten die deze opleiding combineren met een doctoraat.

De focus van de opleiding ligt op de epidemiologische methoden. Uiteraard is er de link met volksgezondheid. Er gaat ook veel aandacht naar de vertaling van onderzoek in beleid en praktijk.

De bedoeling van de opleiding is om elke student een brede basis mee te geven als epidemioloog. Verdieping binnen een specifiek domein van de epidemiologie is mogelijk. Hiervoor is er keuze tussen de volgende drie ‘tracks’:

    Clinical Epidemiology

    Epidemiology of Infectious Diseases

    Environmental, Genetic and Chronic Epidemiology

Meer weten?

Heb je een vraag over inschrijven, op kot gaan, je studie financieren…? Stel ze aan onze algemene diensten!

Verken de campus