Een blik binnenin: de praktijkruimtes

We nemen je op deze pagina graag mee op een virtuele rondleiding langs enkele belangrijke praktijklokalen van de opleidingen biochemie en biotechnologie, biomedische wetenschappen, diergeneeskunde en farmaceutische wetenschappen op Campus Drie Eiken. 

Hoewel de campus door het nieuwe coronavirus gesloten is voor studenten, kan je toch een kijkje nemen in laboratoria en lokalen waar je volgend academiejaar misschien les zal krijgen. Veel kijkplezier!

Snijzaal diergeneeskunde

In deze snijzaal neem je deel aan verschillende practica anatomie, embryologie en pathologie. Je werkt samen in groepjes aan zestien tafels. In het eerste bachelorjaar bestudeer je de organen bij de verschillende huisdieren en bekijk je de verschillen in placenta tussen de verschillende huisdieren. Tegelijk scherp je je handvaardigheid bij het gebruik van dissectiemateriaal al aan.

In het tweede bachelorjaar bestudeer je de beenderen, gewrichten, spieren, bloedvaten en zenuwen. Je dissecteert deze structuren zelf nadat de assistenten je de dissectie via een camera gedemonstreerd hebben op de schermen in de snijzaal.

Tot slot zal je in het derde bachelorjaar de afwijkende morfologie bekijken aan de hand van een aantal echte casussen. Zoals je kan zien op het beeld, wordt voor al deze practica zowel gebruikt gemaakt van modellen, gedroogde en geplastineerde preparaten als van vers materiaal. Dat is verkregen van slachthuizen of na euthanasie bij dierenartsen waarbij de eigenaar uitdrukkelijk de toestemming heeft gegeven om zijn/haar dier voor didactische doeleinden te gebruiken.