Prof. Annick Gilles, hoofd van de Tinnituskliniek aan het UZA en professor bij Translationele Neurowetenschappen, won vandaag de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie. Die prijs reiken de Jonge Academie en de KVAB jaarlijks uit aan wetenschappers die erin slagen om hun onderzoek op een toegankelijke manier naar buiten te brengen.
Prof. Gilles won de prijs naar aanleiding van haar boek ‘(h)OREN)dol?!’, dat in 2022 verscheen. In dat boek formuleert ze heldere antwoorden op vragen die patiënten met tinnitus oftewel oorsuizen kunnen hebben. “Ik zie heel veel patiënten met tinnitus in mijn praktijk. Ze lijden er echt onder, met problemen voor onder andere slaap en concentratie”, vertelt de professor. “Wat mij altijd opvalt, is dat ze met veel vragen zitten maar niet altijd de juiste antwoorden vinden. Door online doemverhalen te lezen krijgen ze vaak net nog meer bezorgheden wat de tinnitus niet ten goede komt.”
Dat komt omdat de perceptie en met name de last van tinnitus deels beïnvloed kan worden door hoeveel aandacht je eraan schenkt. Hoe meer aandacht en emoties er tot de tinnitus worden gericht, hoe meer de hersenen dit symptoom net naar voren halen en de belemmering kan toenemen.
Schrijven in de lockdown
En dus besloot prof. Gilles om de vragen die patiënten haar stelden te bundelen in een boek. “Ik kreeg vaak de vraag of ze de info die ik hen gaf konden nalezen. Dat was een paar jaar geleden nog niet voorhanden. In mijn vrije tijd heb ik alle informatie verzameld, en later, in de lockdown het boek uitgeschreven.”
De jury selecteerde het boek van prof. Gilles omdat het ‘op een toegankelijke manier de problematiek van tinnitus onder de aandacht brengt en de wetenschappelijke inzichten erover uit de doeken doet’. Dat is ook wat de professor het belangrijkste vindt als ze met een patiënt spreekt: “Ik wil sensibiliseren, de juiste wetenschappelijke informatie geven. En dat gaat het best in heldere taal die patiënten begrijpen. Door mijn ervaring in de kliniek weet ik ook in welke uitleg patiënten zich kunnen herkennen. Ik hoop dan vooral dat de inzichten op een positieve manier kunnen bijdragen aan hun traject.”
Je kan tot 14 november stemmen op prof. Gilles voor de EOS Publieksprijs die verbonden is aan deze wedstrijd. Die dag worden alle laureaten ook gehuldigd in Brussel.