Jasna Loos – speerpuntmanager ‘Infectieziekten en vaccinologie’ en ‘Volksgezondheid en eerstelijnszorg’

Door het onderzoek binnen onze faculteit te focussen rond speerpunten wordt expertise vanuit verschillende disciplines samengebracht. Dat zorgt voor verbinding, verhoogde efficiëntie en grotere impact van ons wetenschappelijk onderzoek. Daarom definieerde de faculteit zes speerpunten en ging op zoek naar drie ‘speerpuntmanagers’ die instaan voor de coördinatie ervan.
Geen eenvoudige opdracht, zo bleek. Na een eerste selectieronde werd slechts een van de drie vacatures ingevuld. Dr. Jasna Loos werd aangeworven als eerste speerpuntmanager en neemt de domeinen ‘Infectieziekten en vaccinologie’ en ‘Volksgezondheid en eerstelijnszorg’ voor haar rekening. Tijd om kennis te maken vonden wij.

Virtuele start

“Ik startte midden in de COVID-19 crisis en de kennismaking met de collega’s verliep daardoor grotendeels virtueel. Toch een vreemde manier om zo je collega’s te leren kennen. Als antropologe hecht ik veel belang aan persoonlijke contacten, waar je in de online setting van tegenwoordig toch belangrijke (non-verbale) communicatie mist.”
De functie als speerpuntmanager is nieuw voor de faculteit, maar ook voor Jasna. Maar haar ervaring in het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en bij Domus Medica heeft haar toch stevige tools in handen gegeven om deze functie aan te vatten. 

Samen slimmer

“De vacature werd door vrienden onder mijn aandacht gebracht, volgens hen was deze functie op mijn lijf geschreven.”
Jasna vult haar diploma antropologie aan met een opleiding epidemiologie en internationale betrekkingen en behaalde uiteindelijk een doctoraat in de Medische Wetenschappen aan onze faculteit.
“Vanuit mijn functie op het ITG heb ik vaak een intermediaire rol gespeeld tussen de verschillende disciplines binnen (medische) projecten. Je gaat op zoek naar de raakvlakken en je zoekt manieren om methodologisch tot een mooi project te komen door de sterktes van de verschillende disciplines samen te leggen. Het is net ook dat aspect wat mij in deze functie aansprak, omdat ik echt geloof dat we samen slimmer zijn.”

Niet de expert, wel de intermediator

Zo ziet Jasna haar rol ook als speerpuntmanager. Experten werken veelal vanuit hun eigen vakgebied. De verbindende factor ontbreekt soms, terwijl interdisciplinaire samenwerking echt een meerwaarde kan zijn. Ook in projectoproepen wordt daar meer en meer de nadruk op gelegd.
“Het laatste project op het ITG waar ik aan meewerkte, was een mathematical modelling project waarbij modellers, sociale wetenschappers, sciensano, huisartsen, aids referentielabo’s, HIV-specialisten en hiv-preventieorganisaties samenwerkten. Heel mooi om te zien dat het geheel op dat moment veel meer wordt dan het project zelf. Je leert elkaar beter kennen, je leert de kracht van de ander kennen en als de puzzelstukken van de verschillende betrokkenen samenkomen, kan er zeer nuttig werk geleverd worden. Tijdens dit project zijn veel nieuwe linken gelegd en samenwerkingsverbanden ontstaan.”

Jasna voelt zich door haar achtergrond wel thuis in de thematiek van de twee speerpunten waar ze nu voor instaat. Voor haar doctoraat “Know your epidemic, know your response: the case of the HIV-epidemic among sub-Saharan African migrants in Flanders, Belgium”, werd een representatieve seroprevalentie studie (5.9% bij vrouwen en 4.2% bij mannen) aangevuld met gegevens uit levensverhaal interviews, levenslijn tekeningen, participatieve observaties, vragenlijsten, sociale kaarten van Afrikaanse ontmoetingsplaatsen, CD4 decline modellen en klinische patiënten gegevens. Dit gaf meer inzichten in de transmissie risico’s (individuele-, gemeenschaps-, netwerk- en structurele zoals legale, financiële en sociale kwetsbaarheid, mensenhandel en parallelle seksuele relaties) en hoe dit vertaald kon worden naar interventies op maat van de gemeenschappen.
Haar doctoraat lag op deze manier mee aan de basis van de huidige preventiecampagnes en strategieën in deze gemeenschappen.

“Merging different viewpoints, methods and objectives in a shared research project is challenging at times, but also gives the biggest intellectual reward. And on top, I met some wonderful people along the way.”

Dr. Jasna Loos

Toekomstplannen?

Wat haar start aan onze faculteit betreft, werd Jasna warm onthaald door onderzoekscoördinator Ilse De Canck, de beleidsploeg en vele van onze onderzoekers waarmee ze intussen al samenwerkt.

“Het is voor mij als jonge mama, net als voor zovelen onder ons, een uitdaging om de combinatie thuiswerk en jonge kinderen georganiseerd te krijgen. Ik kijk er dan ook naar uit om iedereen in levenden lijve te kunnen ontmoeten.
Tijdens mijn sollicitatie werd me gevraagd om een strategisch plan voor te stellen, maar dat wordt momenteel overruled door de vele corona gerelateerde projecten. De onderliggende visie van sterke onderzoeksteams, sterke interdisciplinaire en intersectorale netwerken en ondersteuning op maat probeer ik wel al mee te nemen in mijn visie.”