Studentenleven

Luister naar Silke

Tekst: Silke Visschers
Referentie: Bijzondere Collecties | Academisch Erfgoed, AE-00268 en 269; 00468 en 469; 00471 en 472; 00481, 483 en 485; en 01108-1115

Welkom bij de studentenkast. Hier focussen we op het studentenleven aan de Universiteit Antwerpen en haar studentenverenigingen. Je ziet hier onder andere linten en petjes van verschillende studentenclubs. Elke studentenclub heeft haar eigen kleuren, die door de leden met trots worden gedragen. Op de linten staan het schild van de club en de functie van de eigenaar. NSK (Nederlandse Studentenkring), de club die op dit lint te zien is, is de oudste club van Antwerpen. Ze is in 1884 opgericht. Later is ze samengegaan met de Wikings. Wikings-NSK is vandaag de dag de faculteitskring van de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie (FBE). De nieuwste club is Conservatio, de vereniging voor onze opleiding: Conservatie-Restauratie.

Ad fundum! 

Dat betekent dat het glas leeg moet in één teug. Dit is één van de straffen bij cantussen als er niet juist wordt meegedaan. Tijdens zo’n cantus gebruiken de studenten codexen zoals hier worden getoond. Naast de liedjesteksten bevatten ze ook de cantusregels en het clublied. De voorbeelden die voor je liggen, komen uit 1962, 1978 en 1979 en behoren tot zowel een club op de Stadscampus als clubs op de buitencampus.  

Naast cantussen en feesten worden er nog andere activiteiten georganiseerd en de actualiteit bijgehouden. Daarover valt te lezen in de krantjes van de studentenclubs. In deze krantjes wordt er veel humor gebruikt, die vaak alleen te begrijpen is door insiders.