In 1852 werd het Sint-Ignatiusinstituut voor middelbaar onderwijs gesticht door de Sociëteit van Jezus (jezuïeten). Deze opleiding zou drie jaar later uitgebreid worden tot een École Spéciale de Commerce et d’Industrie, die opleidingen aanbood van vier jaar middelbaar, gevolgd door twee jaar hoger onderwijs. De school was gevestigd aan de Korte Nieuwstraat 33, naast de Carolus Borromeuskerk.

In 1902, bij haar vijftigjarige bestaan, wordt de opleiding opnieuw uitgebreid. Nu wordt het een volwaardige school voor hoger onderwijs: de École Supérieure de Commerce. Hieruit ontstond uiteindelijk de Sint-Ignatius Handelshogeschool. In 1932 verhuisde de opleiding naar de huidige locatie van de universiteit: het Hof van Liere aan Prinsstraat 13. In 1965 werd ze omgevormd tot de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA).

De laatste rector van de Sint-Ignatius Handelshogeschool was Etienne Dhanis s.J. Hij zou ook de eerste rector van de UFSIA worden. Zijn naam vinden we tegenwoordig nog terug in de in 2002 gebouwde ‘Aula Rector Dhanis’, het grootste auditorium op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen (Kleine Kauwenberg 14). Zijn imposante bureau wordt nog bewaard in het gebouw van de Pastorale Dienst (Prinsstraat 32).

Studierichtingen

Aanvankelijk werd er alleen Toegepaste Enonomische Wetenschappen (kandidaturen) gegeven op de Sint-Ignatius Handelshogeschool. Vanaf 1959 kwamen daar drie nieuwe studierichtingen bij: Letteren en Wijsbegeerte (kandidaturen), Politieke en Sociale Wetenschappen (kandidaturen) en Rechtsgeleerdheid (kandidaturen).

Paneel aan de ingang

Het metalen paneel hier op de bovenste foto is afkomstig van de gevel aan de inkom van Prinsstraat 13. Bij de overgang naar de UFSIA in 1965 is het paneel van de muur gehaald. Een van de toenmalige studenten heeft dit paneel – dat wekenlang onbeheerd tegen de muur bleef staan – uiteindelijk mee naar huis genomen. In 2019 doneerde hij het aan de Universiteitsbibiotheek voor de actie Het Collectief Geheugen van de Universiteit Antwerpen.

Foto’s en herinneringen

Wie kan ons foto’s bezorgen van het metalen paneel dat aan de inkom van Prinsstraat 13 heeft gehangen?

Graag vernemen wij jouw herinneringen aan je studententijd aan de Sint-Ignatius Handelshogeschool.

Foto’s: © Universiteit Antwerpen – Bernd Hendrickx, Daniël Ermens

Verberg reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *