De oprichting van Sofia

Tot 1959 kon aan de Sint-Ignatius Handelshogeschool enkel Economie worden gestudeerd. Vanaf 1959 veranderde dat met het opstarten van de kandidaturen Letteren en Wijsbegeerte, Politieke en Sociale Wetenschappen en Rechten. Voor het afleggen van de examens moesten de nieuwe Rechtenstudenten die eerste jaren nog naar Brussel waar ze voor de Centrale Examencommissie moesten verschijnen, aangezien de opleiding toen nog niet erkend was (de erkenning kwam er pas bij de oprichting van de UFSIA).

Het eerste praeseslint van Sofia

Studenten van de nieuwe richtingen werden het eerste jaar automatisch lid van de studentenvereniging De Wikings. Ook het dertigtal studenten Rechten ging in deze studentenclub op. In juni 1960, aan het einde van het eerste academiejaar, besloten ze echter op eigen kracht verder te gaan en een vereniging voor de Rechtenstudenten op te richten: Sofia.

De eerste praeses die het blauw-witte lint van de nieuwe studentenvereniging mocht dragen was Paul Dumez (in studiejaar 1960-1961). Hij heeft zijn lint voor de tentoonstelling Het Collectief Geheugen in bruikleen gegeven.

Herinneringen

Welke herinneringen heb jij aan de oprichting en de eerste jaren van Sofia?

Foto’s: © Universiteit Antwerpen – Bernd Hendrickx

Verberg reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *