Bonbonboekjes

Luister naar Valérie

Tekst: Valérie Rens
Referentie: Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap, RG 2115 A

Het geven van prijzen aan studenten is een eeuwenoude traditie. De rijkelijk versierde prijsboeken of bonbonboekjes uit de 19de eeuw werden uitgedeeld aan de primussen van de ursulinen te Lier. Dit is een katholieke meisjesschool voor lager en middelbaar onderwijs waar nu nog steeds gestudeerd wordt door zowel meisjes als jongens. De school werd in opdracht van de aartsbisschop in 1914 overgenomen door de katholieke kloosterzusters of ursulinen van Mechelen. De prijsboeken in kwestie werden gebonden in versierde banden door Uitgeverij Mame. Op één van de banden zijn een jong meisje en een pastoor afgebeeld die weg wandelen van een kerkgebouw.

Deze prijsboeken vallen onder de bibliotheekcollectie van het Ruusbroecgenootschap. Dit genootschap werd gesticht in 1925 door vier jezuïeten met als doel het bestuderen van de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden tot 1750.

De reden van deze giften: het belonen en stimuleren van uitstekende schoolresultaten. Heb jij een schoolprijs in jouw kast staan?