TEW: bedrijfskunde en economisch beleid

Heb je gevoel voor ondernemen en ben je goed in organiseren en leidinggeven? Of volg jij de economische impact van de Brexit en het coronavirus op de voet? Dan is de opleiding toegepaste economische wetenschappen allicht iets voor jou. Je kiest voor ‘bedrijfskunde’ of ‘economisch beleid’, maar je kan na het gemeenschappelijk eerste jaar nog probleemloos overschakelen.

Ontdek de economische opleidingen van UAntwerpen

Video afspelen

Ontdek de opleiding TEW: bedrijfskunde en economisch beleid

Video afspelen

Bekijk een proefles Inleiding tot de economie, door prof. Jan Bouckaert

Video afspelen

FAQ

Je kiest in het eerste jaar al tussen economisch beleid en bedrijfskunde. In het eerste jaar starten de twee opleidingen wel allebei vanuit een gemeenschappelijke basis. In het eerste jaar bouwen zowel studenten economisch beleid als studenten bedrijfskunde een grondige (bedrijfs)economische kennis op.

Pas vanaf het tweede jaar krijg je les in de door jou gekozen richting.

De richting TEW: bedrijfskunde bestudeert voornamelijk het ondernemingsniveau. Studenten die eerder geïnteresseerd zijn in de zakenwereld (bv. marketing, financiering, accounting …) kiezen daarom best voor deze richting. In de studierichting TEW: bedrijfskunde wordt de nadruk gelegd op de werking, de organisatie en de structuur van het bedrijfsleven. Met deze opleiding kan je op een gefundeerde manier beslissen over zowat alles wat er op bedrijven afkomt.

De richting TEW: economisch beleid focust zich vooral op het bredere economische plaatje. Studenten die eerder interesse hebben voor maatschappelijke en algemeen economische ontwikkelingen, kiezen het best voor TEW: economisch beleid. Beleidsdomeinen die hier aan bod komen, zijn onder meer gezondheidsbeleid, begrotingsbeleid, transport- en milieubeleid …

Meer voorbeelden van topics die aan bod komen in de opleidingen, lees je op pagina 6 en 7 van onze opleidingsbrochure.

Kies bij inschrijving de richting die jou het meest aanspreekt. Je kan tijdens of na het eerste jaar in overleg met de studietrajectbegeleider makkelijk overstappen naar de andere TEW-richting.

Voor wiskunde is een goede basis vereist (bij voorkeur 4u wiskunde in het secundair onderwijs). Een analytisch en abstract denkvermogen zijn namelijk noodzakelijk doorheen de hele opleiding.

In vakken als accountancy, economie, statistiek en inleiding tot de financiële markten komt je wiskundige voorkennis goed van pas.

Kom je toch uit een richting met slechts drie uur wiskunde? Weet dan dat een succesvolle studie niet alleen afhangt van welke vakken je vroeger gestudeerd hebt, maar ook van je inzet, werkkracht en zin voor organisatie tijdens je ‘nieuwe studies’.

Elk jaar zijn er enkele studenten met een beperkte wiskundige vooropleiding die slagen: de feiten bewijzen dus dat dit mogelijk is. Toch willen we waarschuwen dat het niet vanzelfsprekend is. Iemand die in het secundair onderwijs al zwak scoort voor wiskunde, krijgt het uitermate moeilijk binnen deze opleiding.

Belangrijk is dat je je zelfstandig kan voorbereiden via het elektronisch leerplatform ‘Aan de slag’ en tijdens de voorbereidende cursus wiskunde. Je leest er meer over op pagina 11 van onze opleidingsbrochure.

Daarnaast weet je vanaf het begin van het academiejaar dat wiskunde een vak is dat de nodige inzet vraagt. Je kunt je er dus op richten. Bovendien word je geholpen door de oefeningen in de practica, de groepsmonitoraten en de individuele monitoraten (op afspraak bij de assistenten).

Alle opleidingen van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie zijn verbredend van aard en bestaan uit opleidingsonderdelen omtrent bedrijfskunde (boekhouden, marketing,…), economie, verbredende vakken (sociologie, psychologie,…), kwantitatieve wetenschappen (statistiek en wiskunde), zakelijke communicatie …

Bij de opleiding handelsingenieur (in de beleidsinformatica) komt er een substantiële (30%) technologieleerlijn bij, maar blijft de bedrijfskundige/economische opleiding volwaardig.

In je opleiding toegepaste economische wetenschappen zal je dus meer focussen op de bedrijfskundige/economische vakken, met een zelfgekozen zwaartepunt in bedrijfskunde of economisch beleid.

De opleiding TEW duurt vier jaar (3 jaar bachelor + 1 jaar master). De opleiding handelsingenieur duurt vijf jaar (3 jaar bachelor + 2 jaar master).

Ja. De opties om een buitenlandse ervaring op te doen zijn talrijk: Je kan tijdens je 3e bachelor of je master een of twee semesters op internationale uitwisseling naar meer dan 100 bestemmingen. Mogelijke bestemmingen zijn Australië, Brazilië, Finland, Japan, Zuid-Korea, Spanje, VS, Zwitserland … Ontdek hier alle bestemmingen. 

Wil je liever voor een kortere periode naar het buitenland? Dan kan je een summer school volgen. De faculteit biedt verschillende mogelijkheden, zowel in Europa als daarbuiten. Op summer school combineer je lessen met bedrijfsbezoeken en culturele uitstappen. Hier vind je een overzicht van alle summer schools. 

Absoluut. In de opleidingen TEW: bedrijfskunde en TEW: economisch beleid is de link met het werkveld nooit veraf. Zo kan je je theoretische kennis op verschillende manieren omzetten in de praktijk en ben je goed voorbereid op je eerste werkervaring.

Als student TEW heb je verschillende opties: een praktijkproject, stage of praktijkgerichte masterproef. Je maakt als student een analyse, formuleert concrete managementaanbevelingen en stelt die voor in de vorm van een eindrapport en presentatie.

Meer info over deze mogelijkheden lees je op pagina 28 en 29 van onze opleidingsbrochure.

Ook ontmoet je gastsprekers uit diverse ondernemingen, ga je op bedrijfsbezoek in binnen- en buitenland, ontmoet je toekomstige werkgevers op de campus … en ga zo maar door. Je leest alles over op deze webpagina.

Met een masterdiploma TEW kan je quasi overal terecht, zowel in binnen- als buitenland. Het arbeidsterrein is ruim en de vraag naar afgestudeerden blijft groot. Zo kan je na je master meteen aan de slag:

·         in de industriële sector: in kleine en grote ondernemingen binnen uiteenlopende branches

·         in de dienstensector: in banken, verzekeringsmaatschappijen, audit- en accountingkantoren, consultingbureau’s …

·         in non-profitorganisaties: in ziekenhuizen, dienstencentra, beroepsorganisaties …

Dankzij de brede oriëntatie in je bachelor de vergevorderde specialisatie in je master ben je bovendien goed voorbereid op een leidinggevende functie

Op deze webpagina’s ontdek je waar enkele oud-studenten TEW: bedrijfskunde en waar enkele oud-studenten TEW: economisch beleid nu werken.

Ontdek fragmenten uit het cursusmateriaal

Meer weten?

Verken de campus

Ontdek de opleiding TEW: bedrijfskunde en economisch beleid “behind the scenes” in deze 5 Instagramposts: