Handelsingenieur & Handelsingenieur in de beleidsinformatica

Heb je niet enkel belangstelling voor economie, management, industrie en bedrijfskunde, maar ook voor technologie, IT en wetenschap? Bedenk je graag innovatieve oplossingen voor uitdagingen? Ben jij een geboren manager?
Dan is de opleiding handelsingenieur of handelsingenieur in de beleidsinformatica allicht iets voor jou. In het eerste jaar is het studieprogramma van beide opleidingen gelijk.

Ontdek de economische opleidingen van UAntwerpen

Video afspelen

Ontdek de opleiding handelsingenieur of handelsingenieur in de beleidsinformatica

Video afspelen

Bekijk een proefles Inleiding tot de economie, door prof. Jan Bouckaert

Video afspelen

FAQ

De opleiding handelsingenieur en handelsingenieur in de beleidsinformatica tonen, zeker in de eerste jaren, verschillende overeenkomsten . Beide opleidingen combineren namelijk een bedrijfskundige/economische opleiding met een substantiële (30%) technologieleerlijn.

Bij de opleiding handelsingenieur is die technologieleerlijn klassiek-technologisch. Zo kan je een brug vormen tussen de bedrijfs- en economische activiteiten en de ingenieursaspecten binnen je onderneming.

Bij de opleiding handelsingenieur in de beleidsinformatica is de technologieleerlijn gericht op informatica. Dankzij jouw kennis van ICT kan je analyses maken van bedrijfseconomsiche probleemsituaties en op zoek gaan naar oplossingen.

In het eerste jaar van je bachelor is het studieprogramma van de opleiding handelsingenieur en handelsingenieur in de beleidsinformatica nog identiek. Na dat eerste jaar kan je dus zonder probleem overschakelen.

Voor wiskunde is een goede basis vereist (bij voorkeur 6u wiskunde in het secundair onderwijs). Een analytisch en abstract denkvermogen zijn namelijk noodzakelijk  doorheen de hele opleiding.

Kom je toch uit een opleiding met slechts drie of vier uur wiskunde? Weet dan dat een succesvolle studie niet alleen afhangt van welke vakken je vroeger gestudeerd hebt, maar ook van je inzet, werkkracht en zin voor organisatie tijdens je ‘nieuwe studies’. Elk jaar zijn er enkele studenten met een beperkte wiskundige vooropleiding die slagen: de feiten bewijzen dus dat dit mogelijk is. Toch willen we waarschuwen dat het niet vanzelfsprekend is. Iemand die in het secundair onderwijs al zwak scoort voor wiskunde, krijgt het uitermate moeilijk binnen deze opleiding.

Belangrijk is dat je je zelfstandig kan voorbereiden via het elektronisch leerplatform ‘Aan de slag’ en tijdens de voorbereidende cursus wiskunde. Je leest er meer over op pagina 11 van onze opleidingsbrochure

Daarnaast weet je vanaf het begin van het academiejaar dat wiskunde een vak is dat de nodige inzet vraagt. Je kunt je er dus op richten. Bovendien word je geholpen door de oefeningen in de practica, de groepsmonitoraten en de individuele monitoraten (op afspraak bij de assistenten).

Alle opleidingen van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie zijn verbredend van aard en bestaan uit opleidingsonderdelen omtrent: bedrijfskunde (boekhouden, marketing,…), economie, verbredende vakken (sociologie, psychologie,…), kwantitatieve wetenschappen (statistiek en wiskunde), zakelijke communicatie …

Bij de opleiding handelsingenieur komt er een substantiële (30%) technologieleerlijn bij, maar blijft de bedrijfskundige/economische opleiding volwaardig.

De centrale doelstelling van de opleiding handelsingenieur is niet om jou tot een echte technoloog op te leiden. Wel geeft de opleiding een zeer gefundeerde basis in technologie en leer je als student bedrijfskunde/economie te integreren met technologie. Het overbruggen van deze twee werelden, zowel in kennis als manier van denken (want ingenieurs denken vaak anders dan bedrijfskundigen/economisten) moet ervoor zorgen dat 1 + 1 meer dan 2 wordt. 

Bovendien leer je als handelsingenieur ook hoe je maatschappelijk verantwoord met die nieuwe technologieën omgaat. Je leert om op te merken wanneer technologische innovaties niet duurzaam of niet economisch rendabel zijn, zodat ze kunnen vermeden worden.

Ja. De opties om een buitenlandse ervaring op te doen zijn talrijk: Je kan een of twee semesters op internationale uitwisseling naar meer dan 100 bestemmingen, tijdens je master handelsingenieur (in de beleidsinformatica). Mogelijke bestemmingen zijn Australië, Brazilië, Finland, Japan, Zuid-Korea, Spanje, VS, Zwitserland … Ontdek hier alle bestemmingen. 

Wil je liever voor een kortere periode naar het buitenland? Dan kan je een summer school volgen. De faculteit biedt verschillende mogelijkheden, zowel in Europa als daarbuiten. Op summer school combineer je lessen met bedrijfsbezoeken en culturele uitstappen. Voor handelsingenieurs maakt de summer school deel uit van het masterproefportfolio. Hier vind je een overzicht van alle summer schools. 

Absoluut. In de opleiding handelsingenieur (in de beleidsinformatica) is de link met het werkveld nooit veraf. Zo kan je je theoretische kennis op verschillende manieren omzetten in de praktijk en ben je goed voorbereid op je eerste werkervaring.

Dit wordt het meest concreet tijdens het integratieproject dat je tijdens je master uitvoert voor een ngo of een consultingbedrijf. De opleidingsverantwoordelijken lichten dit project toe in de online infosessie op deze pagina.

Daarnaast kan je als handelsingenieur in spe kiezen voor een extra praktijkproject of voor een praktijkgerichte masterproef. Je maakt een analyse, formuleert concrete managementaanbevelingen en stelt die voor in de vorm van een eindrapport en presentatie.

Ook ontmoet je gastsprekers uit diverse ondernemingen, ga je op bedrijfsbezoek in binnen- en buitenland, ontmoet je toekomstige werkgevers op de campus … en ga zo maar door. Je leest er alles over op deze webpagina. 

Als afgestudeerde handelsingenieur ben je bijzonder gegeerd in zowel de industrie als in handels-, beleids- en dienstenactiviteiten. Je wordt geapprecieerd omwille van je brede en toch specialistische vorming, op (bedrijfs)economisch en op technisch-wetenschappelijk vlak.

Door de invulling van de opleiding, liggen functies waarbij technologische of wetenschappelijke aspecten worden gekoppeld aan een managementfunctie voor de hand. Je vormt immers een brug tussen de technologische en de beleidscomponent binnen een organisatie en vervult een coördinerende en stimulerende beleidsfunctie.

De sector waarin je terechtkomt wordt deels bepaald door de gekozen major en minor en je persoonlijke interesse.

Op deze webpagina’s ontdek je waar enkele oud-studenten handelsingenieur en waar enkele oud-studenten handelsingenieur in de beleidsinformatica nu werken.

Welke richting je ook kiest, je zal niet lang moeten zoeken naar een baan. Veel studenten hebben al een contract op zak wanneer ze afstuderen.

Ontdek fragmenten uit het cursusmateriaal

Meer weten?

Verken de campus

Ontdek de opleiding Handelsingenieur (in de beleidsinformatica) “behind the scenes” in deze 5 Instagramposts