Fysica / Physics

Je kiest voor fysica, omdat je gefascineerd bent door het allerkleinste en het allergrootste. Je bent geboeid door het onderzoek in het CERN of door de elektronenmicroscoop van UAntwerpen. Je wil weten hoe supergeleiders werken of hoe fysica het internet supersnel zal maken! Je wil de wereld kunnen doorgronden en écht begrijpen.

Annelies De Wael is doctoraatsstudente fysica aan UAntwerpen. Zij geeft je een korte introductie over de bacheloropleiding fysica.

Video afspelen
Video afspelen

Heb je vragen? Chat met een expert van de opleiding.

chat loading...

FAQ

Er is geen voorkennis fysica vereist, wel wiskunde. Voor de opleiding fysica is de voorkennis aan wiskunde erg belangrijk. Bij voorkeur heb je 6 of meer uur per week wiskunde gehad. In de loop van september is er overbruggingsonderwijs voorzien waarbij de belangrijkste wiskunde uit het secundair onderwijs wordt herhaald.

In de eerste bachelor fysica begint het programma met een cursus calculus (Officiële benaming ‘Wiskundige methoden I’), met gedurende 6 weken elke dag 2 uur wiskunde. Dit zijn vooral oefeningen bedoeld om de rekenvaardigheid te verbeteren: nulpunten van functies, afgeleiden, integralen …

Het aantal studenten bij de opleiding fysica is altijd klein, waardoor de studiebegeleiding veel meer op maat gebeurt. Er is een kleine drempel tussen de studenten en de professoren en assistenten. Iedere student kan om persoonlijke studiebegeleiding vragen. Iedere eerstejaarsstudent krijgt een peter/meter toegewezen. Dit is een assistent die je opvolgt. Er wordt een bepaalde hoeveelheid zelfstudie verwacht, in de vorm van specifieke taken, labo’s, voorbereiding op tussentijdse toetsen. Je kan terecht bij het Monitoraat Wetenschappen voor ondersteuning in fysica, wiskunde en chemie.

Fysica studeren doe je vanuit een passie. Maar ook op de arbeidsmarkt moet je je geen zorgen maken. Fysici kunnen werkelijk overal aan de slag. Benieuwd waar je zoal terecht kan komen met je diploma fysica? Download de brochure over de bachelor en je ontvangt ook de brochure ‘Waar werken fysici?’ met getuigenissen van onze oud-studenten.

Ingenieurswetenschappen is een opleiding tot een beroep (ingenieur) terwijl fysica meer opleidt tot een werkwijze die veel breder inzetbaar is. De opleiding fysica is meer theoretisch en diepgaander. Fysica is een opleiding in fundamentele wetenschappen.

We streven er in het eerste jaar naar om 50% van de studenten te doen slagen voor alle vakken. In de volgende jaren ligt dat percentage gevoelig hoger en ligt het dicht bij 100%.

Omdat het Ba-Ma systeem gestoeld is op het behalen van credits, zijn er studenten die hun studies spreiden, en is het moeilijk om nog over slaagcijfers te spreken.

In de bachelors worden in principe alle vakken in het Nederlands gedoceerd, en zijn de cursussen in het Nederlands. Handboeken kunnen echter in het Engels zijn, en tijdens de bachelorthesis kom je in contact met internationaal onderzoek, waarvoor de voertaal het Engels is. 

In de master zit er veel meer Engels. Er is ook een optie om een Engelstalige master in nanophysics te volgen.

Studenten die wiskunde studeren stellen soms de vraag om over te stappen naar de opleiding fysica. Dat kan mits een aangepast programma. In omgekeerde richting geldt dat ook.

Globaal gezien zijn de bacheloropleidingen gelijkaardig. Voor een gedetailleerde vergelijking moet je de programma’s naast elkaar leggen. In Antwerpen wordt veel aandacht besteed aan practica en persoonlijke begeleiding.

Wat de master betreft zijn het vooral verschillen in zwaartepunten van het onderzoek. In Antwerpen zijn dit vooral vaste stoffysica (met nanofysica en supergeleiding), elementaire deeltjesfysica (met ook gravitatiegolven onderzoek), computationele fysica, kwantumfysica, biofysica en medische fysica.

Sterrenkunde staat op het programma in de bachelor. Als je je na je bachelor wil verdiepen in sterrenkunde, kan je je bijvoorbeeld specialiseren in de richting van de elementaire deeltjes en gravitatiegolven waar je onder andere de Big Bang ontrafelt.

Kijk even op deze pagina, dan zie je het volledige programma.

Enkele van onze huidige studenten laten je proeven van de opleiding fysica aan UAntwerpen.

Video afspelen

Benieuwd waarmee jouw toekomstige docenten bezig zijn? In deze 2 twee voorbeelden wordt hoogstaand onderzoek vertaald naar het brede publiek.

Ontdek de campus

Ontdek UAntwerpen