Cultuurmanagement

Ben je geïnteresseerd of werkzaam in de kunst- en cultuursector en de creatieve industrieën? En ben je op zoek naar een toegepaste opleiding, met reële loopbaanperspectieven, waarin professioneel management in deze sectoren centraal staat? Dan is de master in het cultuurmanagement wat je zoekt.

Ontdek de opleiding

Video afspelen

FAQ

Nee, daarom wordt er een schakel- en voorbereidingsprogramma georganiseerd. Zo kan “iedereen” met dezelfde basiskennis starten aan de masteropleiding.

Het economische opleidingsonderdeel in het schakel- en voorbereidingsprogramma doet beroep op beperkte basisinzichten in wiskunde. Dat vormt vaak een struikelblok voor studenten. Volg dit vak dus zeer goed op: ga naar de hoorcolleges en de vele oefeningensessies, studeer goed vanaf het begin van het academiejaar, stel vragen als je merkt dat je niet meer mee bent,… . Je kan op deze pagina al eens bladeren door enkele pagina’s van het gebruikte handboek!

Uit onze alumnibevraging van 2018 blijkt dat na zes maanden meer dan 90% werk had en 50% in de cultuursector. Weet dat het geen gemakkelijke sector is, en dat een netwerk uitbouwen heel belangrijk is. De opleiding biedt je de kans dat netwerk uit te bouwen. Veel hangt af van je eigen motivatie en attitude.

Ook krijg je door de combinatie van je vooropleiding en cultuurmanagement een eigen profiel.

Taalkunde en cultuurmanagement verhoogt je kansen in bijvoorbeeld de uitgeverswereld. Communicatie en cultuurmanagement kan leiden tot een marketingfunctie in een cultuurhuis. Volgde je een bachelor geschiedenis? Dan zal je met je master cultuurmanagement in aanmerking komen voor een job in het erfgoedveld. En ga zo maar door!

Nog meer jobmogelijkheden ontdek je op pagina 20 van onze brochure.

Ja, je kunt op basis van je academische bachelor inschrijven voor het voorbereidingsprogramma. Bekijk de toelatingsvoorwaarden

Wil je het voorbereidingsprogramma combineren met het afwerken van je masterproef? Dat kan ook, maar dan moet je het formulier ‘uitzonderlijke combinatie studieprogramma’s’ invullen.

De internationale dimensie is belangrijk voor alle vakken. Je bestudeert tijdens je opleiding dus zeker niet enkel de Vlaamse cultuursector.

In het opleidingsonderdeel “Beleid en context van het cultuurmanagement” wordt de Vlaamse context bijvoorbeeld expliciet vergeleken met de Nederlandse context. De docent in kwestie kent de situatie in Nederland ook heel goed van binnenuit.

Je kan naar het buitenland gaan voor je praktijkproject/scriptieonderzoek. Let wel op: dit kan enkel als je je praktijkproject uitvoert in een extra semester waarin je geen vakken meer opneemt. Meer info vind je op deze webpagina.

Je kunt vrijstellingen aanvragen voor het VP en het SP, niet voor het masterprogramma. Je kunt enkel vrijstellingen krijgen op basis van vakken op universitair niveau, met minstens hetzelfde aantal studiepunten en dezelfde inhoud. Je kunt ook een vrijstelling aanvragen op basis van twee vakken.

Opleidingsmanager Nathalie Verboven geeft meer informatie in de online infosessie die je via deze pagina kan bekijken.

Vrijstellingen aanvragen kan via dit formulier.

Praktijkervaring opdoen staat centraal in de master cultuurmanagement.

In het eerste semester volg je het Forum Cultuurmanagement. In deze lezingenreeks krijg je uiteenzettingen door leidinggevenden uit toonaangevende culturele organisaties of creatieve bedrijven.

Voor de managementopleidingsonderdelen werk je in groep aan een auditoefening voor een organisatie of bedrijf uit de culturele sector.

Ben je geïnteresseerd of wil je aan de slag in de modesector? Dan kan je deelnemen aan de Summer School on Fashion Management.

Tijdens je masterproef komen onderzoek en praktijk echt samen. Je leest alles over de masterproef op pagina 14 van onze brochure

De master cultuurmanagement is in eerste instantie een dagopleiding. Er is geen specifiek werkstudententraject voorzien.

Om de combinatie te vergemakkelijken kan je de studielast spreiden over meerdere academiejaren. Je neemt dan minder dan 60 studiepunten per academiejaar op in je studieprogramma. De opleidingsverantwoordelijke kan je helpen om je studietraject op te stellen.

Binnen de universiteit hebben we tevens het statuut van werkstudent. Zo weet de faculteit dat je werk en studie combineert en kan de faculteit bij bepaalde vakken faciliteiten voorzien zoals een gunstige groepsindeling of extra studiemateriaal. Meer informatie omtrent dit statuut krijg je bij het Centrum voor Werken en Studeren. 

Ontdek fragmenten uit het cursusmateriaal

Meer weten?

Verken de campus

Ontdek de masteropleiding cultuurmanagement “behind the scenes” in deze 3 Instagramposts: