Door Lusine Harutyunyan, Anke Van Dijck en Annelies Colliers
Mensen met een verstandelijke beperking ervaren vaker gezondheidsproblemen, en hebben, ondanks een stijgende trend, nog steeds een kortere levensverwachting. Ze krijgen niet altijd dezelfde toegang tot kwalitatieve zorg als mensen zonder beperking. Daarom introduceert de onderzoeksgroep Handicapstudies, samen met het Gouverneur Kinsbergencentrum, een pilootproject om hen bij de communicatietraining van artsen in spe te betrekken.
Een kloof in de gezondheidssector
Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak moeite met het kenbaar maken van hun (gezondheids-)klachten en behoeften. Tegelijkertijd zijn zorgverleners die niet werken in de gehandicaptensector, onvoldoende opgeleid om bij deze doelgroep klinische signalen en specifieke zorgbehoeften te herkennen. Hierdoor ervaren ze vaak moeilijkheden bij het afstemmen van hun communicatie op deze populatie.
Mensen met verstandelijke beperking als simulatiepatiënt
Daar tracht de onderzoeksgroep Handicapstudies (UAntwerpen) in samenwerking met het Gouverneur Kinsbergencentrum (Provincie Antwerpen), een verandering in te brengen met het pilootproject Gezondheidszorgverleners Opleiden met behulp van Simulatiepatiënten Bijzonder en Anders (GO-SimBA). Hoe? Door samen met mensen met een verstandelijke beperking communicatietraining van zorgverleners en studenten geneeskunde op te zetten. We kunnen waardevolle feedback krijgen vanuit het perspectief en noden van deze doelgroep, door hen op te leiden tot simulatiepatiënt.
Zorgverleners trainen hun communicatieskills
Zorgverleners en medische studenten kunnen niet alleen hun kennis en vaardigheden verbeteren, maar bevorderen de inclusie en participatie van personen met een verstandelijke beperking. Met dit pilootproject helpen we een brug te bouwen tussen onderwijs en de arbeidsmarkt enerzijds, en tussen wetenschap en praktijk anderzijds. De simulatiepatiënten kunnen op deze manier hun ervaringen en noden delen en kan er zo ingezet worden op meer gepaste, inclusieve, patiëntgerichte en kwaliteitsvolle zorg.
Plan van aanpak
Momenteel is het team van Handicapstudies druk bezig met de voorbereidingen. We zetten samenwerkingen op met organisaties waarin personen met verstandelijke beperkingen actief zijn en leggen contacten met opleidingen die baat kunnen hebben bij dit soort trainingen en bevragen de noden. In de volgende stap wordt het pilootproject gestart en vinden de trainingen plaats, waarna het project geëvalueerd wordt. Het uiteindelijke doel is om (toekomstige) zorgprofessionals beter op te leiden en de gezondheidszorg en het welzijn van mensen met een verstandelijke beperking te versterken.
Bent u geïnteresseerd om bij te dragen aan de gezondheidszorg van morgen en voelt u zich geroepen om in te stappen als simulatiepatiënt of kent u een geschikte kandidaat? Contacteer het onderzoeksteam dan via go-simba@uantwerpen.be.