In 1920 werd de Hogere Koloniale School (École Coloniale Supérieure) opgericht om studenten voor te bereiden op een carrière in Belgisch-Congo. Deze opleiding, gevestigd aan de Middelheimlaan, groeide uit tot de eerste universitaire opleiding in Antwerpen.
In 1923 werd de opleiding omgevormd tot Koloniale Hogeschool van België (Université Coloniale de Belgique) en in 1949 tot Universitair Instituut voor de Overzeese Gebieden (eerst UNIOG, later UNIVOG), of Institut Universitaire des Territoires d’Outre-Mer (INUTOM).
De studenten droegen een uniform en konden twee studierichtingen volgen. Zowel voor de richting Koloniale en Administratieve Wetenschappen als voor de richting Handels- en Koloniale Wetenschappen konden er kandidaturen en licenties worden gevolgd.
Na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 werden geen nieuwe studenten meer toegelaten tot de opleiding, zodat de laatste lichting (gestart in academiejaar 1958-1959) in 1962 bij de opheffing van de academische activiteiten kon afstuderen. Op dat moment waren ook Rwanda en Burundi al onafhankelijk geworden (1962).
Samen met de Rijkshandelshogeschool en het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken (HIVT) werd UNIVOG in 1965 opgenomen in het RUCA. De opleiding fuseerde toen met de afdeling Internationale Samenwerking van de Rijkshandelshogeschool tot het College voor Ontwikkelingslanden, wat op zijn beurt in 2000 samenging met het Centrum Derde Wereld van de UFSIA tot het huidige Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB).
De campus werd in de late jaren ’20 getroffen door een zware brand, maar in 1931 kon het gebouw heropend worden.
Rectoren
- Commandant Charles Lemaire (1920-1926)
- Reserve luitenant-kolonel Norbert Laude (1926-1958)
- Ere-gouverneur Georges Schmit (1958-1965)
Foto’s en herinneringen
Wij zijn op zoek naar voorwerpen (bijvoorbeeld een uniform) van de Koloniale Hogeschool en het UNIVOG. Als je ons hiermee verder kunt helpen, neem dan zeker contact met ons op.
Ook ontvangen wij graag foto’s van de Koloniale Hogeschool en het UNIVOG.
En wie herinneringen heeft aan deze opleiding, of zijn vader of grootvader ooit herinneringen aan zijn tijd op deze opleiding heeft horen vertellen, kan via het reactieveld hieronder deze herinneringen met ons delen.
Ik studeerde van 1965 tot 1969 aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken en woonde in het studentenhome in Middelheim. Het was een prachtige tijd!
Ik heb nog fotos van ons studentenleven en de ontgroeningen van die tijd. Daarna werd ik aangesteld bij Bayer AG in Leverkusen en heb 40 jaar als expat manager in Azïe, Europa enLatijnsamerika gewerkt. Ik woon momenteel in Antigua Guatemala en vermaak me met zeilen op de Rio Dulce en in de Caraïbische zee. Ik ben graag bereid meer informatie te verstrekken.
Beste,
Ik heb via een erfenis een dossier gekregen over een student van de Koloniale Hoge School Antwerpen.
Student Joseph Van Oosterwijck periode ca 1940
Het bevat: 1.Verhandeling over de diamant sector Congo van 1932 tot 1936
2. Spreekbeurt over onze Afrikaanse bezittingen
3. Een cursus vermoed ik: Higiene tropical en general