Met de grote diversiteit aan gebouwen die de universiteit beheert, biedt ze talrijke mogelijkheden voor filmsettings: labo’s met allerlei wetenschappelijke apparatuur, kille klinische ruimtes, grote aula’s en gezellige lokalen, historische gebouwen en lange gangen om doorheen te dwalen, enzovoort.
Het is dus niet vreemd dat de laatste 10 jaar meerdere Vlaamse fictiereeksen en films zijn opgenomen in de gebouwen van de Universiteit Antwerpen.
Hieronder vind je een overzicht van alle fictiereeksen die aan de universiteit zijn opgenomen. Heb jij ze allemaal gezien?
Professor T (2015-2016)
Met o.a. Koen De Bouw, Ella Leyers, Bart Hollanders, Tanja Oostvogels, Carry Goossens, Steve Geerts en Herwig Illegems
Waar? Stadscampus, gebouw R
Professor Jasper Teerlinck is criminoloog en helpt de politie bij het opsporen van misdadigers, totdat hij zelf een misdaad begaat. Ongetwijfeld hebben ‘de collega’s’ van de UAntwerpen met een gezonde dosis jaloezie deze fictiereeks bekeken, want de omvang van zijn (fictieve) bureau is gigantisch.
Professor Teerlinck, die een extreme vorm van smetvrees heeft, draagt altijd een handdoekje met het logo van de UAntwerpen erop met zich mee. Deze handdoekjes zijn nooit als merchandise van de universiteit te koop geweest, maar op speciaal verzoek zijn enkele exemplaren vervaardigd. Een van die exemplaren wordt tegenwoordig in het depot voor het academisch erfgoed bewaard.
De bunker (2015)
Met o.a. Sven de Ridder, Sachli Gholamalizad, Greg Timmermans, Eline Kuppens, Hilde Van Mieghem en Charlotte Vandermeersch
Waar? Campus Drie Eiken, gebouw R, S en U
Een gespecialiseerd team in Antwerpen dat verantwoordelijk is voor de staatsveiligheid van het land opereert vanuit een geheim en ondergronds hoofdkwartier, de zogeheten ‘bunker’.
Coppers (2015)
Met o.a. Hilde De Baerdemaeker, Luk Wyns, Lotte Pinoy, Bert Verbeke en Joris Hessels
Waar? Campus Drie Eiken, gebouw TA en Stadscampus, gebouw R
Een Vlaamse politieserie, gebaseerd op de boeken van Toni Coppers, die zich afspeelt in Antwerpen en omgeving. Het hoofdpersonage in de serie is politiecommissaris Liese Meerhout.
Deadline 25/5 (2014)
Met o.a. Charlotte Vandermeersch, Peter Van den Begin, Koen De Bouw, Ruth Bequart en Michael Pas
Waar? Stadscampus, Aula Rector Dhanis en kapel (Prinsstraat 13A)
Het vervolg op Deadline 14/10 (uit 2012). Marianne Smidt, die in de vorige reeks had besloten te stoppen als journalist, werkt in deze serie in een boekhandel. Na een ernstig ongeluk op de school van haar zoon gaat ze opnieuw op onderzoek en komt een politieke link met het ongeluk op het spoor.
Cordon (2013)
Met o.a. Johan van Assche, Veerle Baetens, Liesa Van der Aa, Wouter Hendrickx, Mieke De Groote, Tom Dewispelaere en Sven De Ridder
Waar? Campus Drie Eiken, labo’s van de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen
Bij de uitbraak van een dodelijk virus in Antwerpen wordt een groot deel van de stad van de buitenwereld afgesloten om de verspreiding ervan tegen te gaan. Commissaris Lex Faes probeert achter de ware oorzaak van de uitbraak te komen, terwijl zijn vriendin Jana in het cordon gevangen zit.
En verder …
… maakte In Vlaamse velden (2012) gebruik van de binnentuin van het Hof van Liere, bracht Wat als? (2016) een bezoek aan de Stadscampus en passeerde de politieserie Zone Stad (2012) op de Middelheim Campus.
Voor de film Adem (2010), met Stef Aerts, Wouter Hendrickx, Marie Vinck en Anemone Valcke, over mensen die lijden aan mucoviscidose, zijn er opnames gemaakt in het studentenpracticum S115 op Campus Groenborger.
(met dank aan Filip Lemière voor deze informatie).
Voor de film Ad fundum maakte Erik Van Looy in 1993 enkele opnames op de toenmalige UFSIA-campus, onder andere in de binnentuin van de Hof van Liere en het aangrenzende B-gebouw.
(met dank aan Vincent Wauters voor deze informatie)
Herinneringen en foto’s
Ben je tijdens een bezoek aan de campus ooit op een filmset gestuit? Wie heb je gezien en wat gebeurde er allemaal? Deel je herinneringen met ons via het reactieveld onderaan deze pagina!
En heb je stiekem een paar foto’s gemaakt, stuur ze ons dan door: academischerfgoed@uantwerpen.be.
Samen vormen we het geheugen van de Universiteit Antwerpen!