Begin 20ste-eeuws fotoboek Sint-Ignatius Handelshogeschool

Luister naar Steffi

Tekst: Steffi Hofmans
Referentie: Universiteitsarchief, 23418

Loof hem luid, naar best vermogen” 

Deze spreuk behoort tot het wapenschild van de Sint-Ignatius Handelshogeschool. Dit fotoalbum start met een schoolfoto van de studenten van het jaar 1904-1905. Op de foto valt het op hoe jong de kinderen zijn, dit komt omdat je je toen al op 12-jarige leeftijd kon inschrijven voor het eerste jaar in de École Supérieure de Commerce.  

Het gebouw dat je op de achtergrond kan zien, is waar de jezuïeten in 1852 hun handelsschool vestigden. Dit is in de Korte Nieuwstraat (naast de Sint-Carolus Borromeuskerk) en aangekocht dankzij enkele katholieke Antwerpse families. Wist je dat de naam Sint-Ignatius niet zomaar is gekozen? Sint-Ignatius van Loyola was de stichter van de orde van de jezuïeten. De school moest vooral voorzien in economisch geschoold personeel voor de bloeiende Antwerpse handel. 

Wat zit er in de rest van het fotoalbum? Foto’s van alle klassen apart en van de professoren. Oorspronkelijk waren de paters jezuïeten de professoren aan de Sint-Ignatius Handelshogeschool. Traditioneel gezien gaf één pater per klasgroep alle vakken. Dit veranderde door de jaren heen naar paters die algemene vakken gaven en experten die werden ingezet voor specifieke vakken.  

In 1929 verhuisde het instituut naar het Hof van Liere in de Prinsstraat, de huidige locatie van de Universiteit Antwerpen.